Silkeborg 1846-1996
HISTORIE - NATUR - KULTUR
Du er her: Forsiden Idræt og fritid Elite og bredde

IDRÆT OG FRITID

Af journalist og forfatter KURT BALLE JENSEN



  SIF-holdet, som bragte guldet til Silkeborg i 1994
  SIF-holdet blev store dele af sports-Danmarks kæledægger, da det i 1994 for første gang bragte fodbold-guldet til Silkeborg. "Opkomlingen" havde slået de store, og landsaviserne sendte reportere for at skrive om "byen alle taler om". Også det følgende år blandede SIF sig i fodbold-superligaens top og vandt bronze-medaljer.

IDRÆT OG FRITID - 8

ELITE OG BREDDE

Nye tendenser slog igennem i 1970'erne og 80'erne. Idræt og bevægelse blev for alle, Silkeborgs skove blev fyldt med joggere, på villaveje smældede løbeskoene, den grønne bølge slog igennem med svedebånd, frisk luft i lungerne og joggingtøj som ny nationaldragt. Gymnastikforeninger oprettede aerobic-hold og andre nye tendenser slog igennem i disse foreninger, hvis medlemstal voksede stærkt.

Idræt blev en folkesag, og denne bølge fortsatte ind i 1990'erne. Silkeborg fik efterhånden en halv snes store arrangementer, der årligt samlede tusinder af deltagere: Himmelbjergløbet, Silkeborgløbet, Bededagsløbet osv. Samarbejde på tværs blev også naturligt, svømmeklubben, SAK77 og Silkeborg Cykle Ring stod således i fællesskab for det årlige triathlon-arrangement.

Samtidig med voksende antal masseidrætsbegivenheder blev idræt på topplan mere og mere en mediebegivenhed. TV havde sin store andel deri, byen kunne vise flaget gennem idrætten, og sponsorer ville være med i fremgangstider, for så fik de mere ud af det. Og da sponsorerne var nødvendige for økonomien, blev det en god cirkel, når det gik godt og en ond cirkel, når det gik skidt.

Gymnaster i opstilling foran Silkeborg-hallerne
Gymnastik var i 1800-tallet kun for voksne. Men det har unægteligt ændret sig. Og her er det Silkeborg Pigerne & Drengene i aktion ved Silkeborg-hallerne. Klubben blev stiftet i 1976 med Spring/rytme på programmet.

 
Silkeborg havde fået divisionshold i fodbold med SIFs oprykning til 3. division i 1964 og oprykning til 2. division året efter. I 1977 gled holdet tilbage til Danmarksserien, men i 1982 startede opturen for alvor: Oprykning til 3. division, året efter til 2. division og 1987 til 1. division.

Mange i byen bakkede op, "Silkeborg på Toppen" hed kampagnen, der skulle sikre byen et hold helt fremme i den absolutte fodboldelite. Andre klubber i Silkeborg havde gennem årene ofte måttet se deres bedste spillere rejse til SIF, men de var trods alt stadig lokale spillere. Nu var det imidlertid slut med kun at satse på Silkeborg og omegn. De professionelle tilstande sendte fodboldens lejesvende på rejse mellem klubberne. SIF købte ind, og spillere fra blandt andet Viborg blev importeret. Den tid, da det kun var byens sønner, der efter at være vokset op gennem rækkerne nu spillede på førsteholdet, var forbi.

1. division blev til Superligaen, og da SIF i 1994 høstede den helt store triumf og blev dansk mester, oplevede byen til fulde, hvad det betød af interesse fra den øvrige del af landet. Det blev en markedsføring af Silkeborg, som ville være umulig at købe for penge.

Kort efter fik Silkeborg tildelt værtsskabet for den største masse-idrætsstævne i landet, DGIs store landsstævne i 1998. Det skete efter stort forarbejde, og det krævede store nyanlæg.

De to begivenheder viser, hvordan både den brede idræt og idræt på eliteplan kan sætte fokus på byen og være ambassadør for Silkeborg. SIF var samme år primus motor i oprettelsen af et fodbold college sammen med Handelsskolen og Teknisk Skole. Det trak unge fra hele landet til byen, unge, der ville kombinere uddannelse med fodbold. I 1994 blev Idrætshøjskolen etableret af AOF med både almene fag og undervisning i en række idrætsfag. Til toppen

DEN STORE SPÆNDVIDDE

  Jiu-jitsu blev en ny sportsgren
  Nye klubber opstod, nye idrætsgrene vandt indpas. Her er det Christine Madsen og Gert Danielsen, Silkeborg Jiu-Jitsu Klub i aktion i 1995.

 
"Sportsmanérer og præmiejageri", blev der en gang foragteligt sagt om idrætten. Men resultater og spænding på den ene side og samværet og legen på den anden side kan sagtens kombineres. Ingen af delene kan undværes.

Når ØBG (Øster Bording Gymnastikforening) samler utallige børn og unge aften efter aften på banerne ved Balleskolen i et levende idrætsmiljø, og når tilskuerne samles i Silkeborghallerne til gymnastikopvisning eller til topkamp på stadion, er det to sider af samme sag.

Og mangfoldigheden er stor: squash, volleyball, bueskydning, bordtennis, taekwondo, styrkeløft, karate, bowling, basketball, tennis, skydning, dart, billard, cykling, triathlon og meget mere.

Spændvidden er meget stor, en lang række idrætsgrene har deres egne specialklubber i Silkeborg. Nogle er små og nogle er store, nogle kører på lavt blus og andre er med i front. Men ét er fælles: grundlaget er nu som før det store arbejde for børn og unge, som de mange foreninger står for. De utallige, frivillige ledere, der gennem alle årene har arbejdet hårdt for at holde sammen på tingene, også når der var strid modvind.

Idrætten har altid været med til at afspejle tiden. Den er blevet en fast og uundværlig del af byens kulturelle og sociale liv. Til toppen

Næste kapitel Fotografer i Silkeborg

© Silkeborg Bibliotek og forfatterne. Publiceret på nettet april 2005. E-mail til webredaktøren