Silkeborg 1846-1996
HISTORIE - NATUR - KULTUR
Du er her: Forsiden Kulturlivet Lokalradioen

KULTURLIVET

Af fhv. lektor MICHAEL RASMUSSEN og bibliotekar MOGENS LARSEN



  Orkestret Vienne spiller ved indvielsen af Radio Silkeborg
  Radio Silkeborg ved indvielsen af de nye lokaler på Daghøjskolen 6. november 1992. Det danske orkester Vienna spiller live i studiet. Th. ses radioens medarbejder Torben Møller og Allan Henriksen ved at gøre klar til udsendelse.

KULTURLIVET - 5

LOKALRADIOEN

I midten af firserne blev der mulighed for at etablere en lokalradio i Silkeborg-området, og Viggo Sørensen, Midtjyllands Avis, så muligheden for at kombinere radio og avis. Startkapitalen, 1,5 millioner kroner, leverede avisen, lokalet fandt man på Vestergade 31, udstyret blev leveret lokalt, og manden, der kom til at lede den, var Ebbe Johnsen.

1. februar 1985 sendte man for første gang, i begyndelsen kun tre timer om dagen og overvejende nyhedsstof. Men snart også kulturstof, som f. eks. Ebbe Johnsens egen serie Der var engang - og noget er der endnu! der i tre år bragte interviews med ældre silkeborgensere om livet i Silkeborg dengang og kommenterede den løbende ændring af bybilledet, som kommentatoren ikke var ubetinget tilfreds med.

Kort efter søgte LO om sendetid - og fik det. Derpå fulgte Radio Saturn og Radio Livets Ord - den sidste med et kristent budskab. Forvirringen varede dog ikke ret længe: Radio Saturn gik ind, LOs Nærradio og Radio Silkeborg fusionerede - så efter nogen tids forløb var der kun to lokalradioer i området.

Alt imens udvidede Radio Silkeborg både sin sendetid, område og støttekreds. Reklamer og musik har fået en langt større plads end tidligere, og radioen har været initiativtager til flere store indsamlinger: en til fordel for SIF og en til støtte af indkøb af fire hjerteambulancer. Denne sidste gav over 500.000 kroner, hvilket også siger noget om lytterantallet.

1992 afløstes Ebbe Johnsen af Ole Puggaard og radioen flyttede til Daghøjskolen til større lokaler og mere avanceret udstyr. I dag sendes der 100 timer om ugen til 80.000 mulige lyttere. Til toppen

KROER, RESTAURANTER, VÆRTSHUSE

En særlig charmerende side af en bys kulturliv er restaurations- og beværtningslivet, hvortil der jo i øvrigt tidligere var knyttet megen levende musik. Nu spilles der mekanisk musik i en lind strøm ned over kunderne.

  Kurhjemmet Skovbakken på Sejsvej
  Kurbadenes gæster måtte ofte indlogeres uden for kurbadene. Her ses Skovbakken, som lå nabo til Kneippkuranstalten på Sejsvej.
Først kom sommerrestauranterne: Lunden, bygget 1888 af tømrermester Riegels-Jensen og udvidet flere gange siden. Gammel og Ny Hattenæs fra omkring århundredskiftet, Skovbakken og Café Remstrup med staldplads til over 100 heste (!) - og helt ude på den anden side af Sejs Ludvigslyst. Og så var der kroerne: Funder Kro, Marienlyst, Signesminde, Resenbro og Linå - ved indfaldsvejene.

Hotel Dania lå på Torvet og Hotel Silkeborg lå i Østergade. Det sidste blev revet ned 1938 for at skaffe plads til den stigende biltrafik. Dania var ligesom Impala i dag for et andet klientel. Endelig er der de ydmyge steder, hvor man søger hen efter dagens møje - eller lediggang: Den våde Høne, Café Paradis, Admiralen, Underhuset, Den gyldne Hest, Pub Nordkap, Smøgen, Spar 2, Cafellini, Stigbøjlen, Tinsoldaten - de små, gode madsteder, Piaf, Den gode fé, Godt Gemt - restauranter drevet af tilflyttere som Bosporus, Zorba, China House - samt de post-modernistiske kaffehuse Picasso og Jones osv. Og de helt løsslupne musiksteder som Boudisque, Chaplin, Crazy Daisy og Sams Bar.

En vigtig side af en bys kulturliv. Der er efter sigende over firs af dem i Silkeborg. En sammenfatning er umulig og en række fortjenstfulde initiativer er helt uretfærdigt forblevet uomtalt - for ikke at sprænge alle rammer. Det traditionelle kulturliv med musikforeninger og foredragsrækker syner ikke meget i kulturbilledet i dag, men de er der dog.

De politiske foreninger har det svært. Ligesom biograferne. Biblioteket klarer sig, selv om det traditionelle bogudlån stagnerer. Man forsøger målbevidst at omstille sig til den elektroniske tidsalder, ikke mindst hvad angår nye medier til publikumsbetjening. Og stadig kommer dog over halvdelen af Silkeborgs borgere mindst én gang om året på biblioteket.

De unges eget musikliv blomstrer, en ny musikskole er netop annonceret, og de ældres deltagelse i aftenskolelivet, som nu om dage foregår om eftermiddagen, er imponerende. Og så er der jo sporten, som tiltrækker alle aldre. Men kulturliv er jo ikke bare organisationer og strukturer. Det er jo også noget organisk, der spirer, vokser, blomstrer og forfalder. For så at begynde forfra et andet sted mellem andre mennesker med andre planer. Og det er jo i grunden ikke så galt! Til toppen

Næste kapitel Kunsten

© Silkeborg Bibliotek og forfatterne. Publiceret på nettet april 2005. E-mail til webredaktøren