Silkeborg Arkivs logo
Menu Close

Post 13

Ellesumpen

Klik for kort.
Sumpplanten Kalmus
Kalmus med den karakteristiske frøstand.
 
Hvis man går ad broen der fører ind mellem træerne på søbredden kan man nyde det specielle plantesamfund, ellesumpen, som rummer mange forskellige sump-
planter – som f.eks. bittersød natskyg-
ge, tagrør, mjødurt, kabbeleje, solbær, ribs og ikke mindst rødel og kalmus.

Rødel er kendetegnet ved at hente kvælstof fra luften ved hjælp af nogen såkaldte strålesvampe. Det gør at rødel faktisk beriger jorden med kvælstof i stedet for at forbruge den. 
Rødel er et træ som tidligere har været brugt til mange forskellige ting. Træsorten har været en del af den gamle skovdrift der kaldes stævningsskovdrift, hvor man høster skoven for brugbart træ på en måde så træerne ikke bliver høje, men i stedet står tæt og giver masser af pæle, træskotræ og grønt til foder. Man høstede simpelthen de grønne blade og gemte dem til vinter. Rødel var også vigtigt til røgning af kød. 
Kalmus er en sumpplante som er bragt til Danmark som en lægeplante i middelalderen. Den har en kraftig citronagtig duft som gjorde den anvendelig som middel mod utøj, lus og lopper i sengehalmen. 
Duften udnyttedes også i likør (Chartreuse og D.O.M.) og roden har været brugt mod en række sygdomme for både mennesker og husdyr (især heste). Efter fund at kræftfremkaldende stoffer bruges planten ikke mere i Danmark. 

Læs mere om Kalmus her.

Se næste post

 

[otw_is sidebar=otw-sidebar-2]