Silkeborg Arkivs logo
Menu Close

Podcast

Renseanlæg på Store Maen - Unboxing gammel forsyning 77

I 1920'erne stiger opmærksomheden omkring byens belastning af Silkeborg Langsø med kloakvand. Selv om alle ikke er overbevist sættes et forsøgsrenseanlæg i drift på Store Maen overfor papirfabrikken, som skulle løse problemet. Her unboxer vi historien om Silkeborgs første renseanlæg

Billig Madlavning - Unboxing Sag 360-1908

Dansk Kvindesamfund i Silkeborg arbejder med mange forskellige ting - en af foreningens opgaver var at dygtiggøre kvinderne og derfor udbød man i 1908 en kursus. Unboxing Silkeborg Arkiv tager i denne episode udgangspunkt i en ansøgning om støtte til at gennemføre kurset. Hør om kurset, maden og forskellige tråde til andre dele af arkivet.

Trækstien: Gudenåen som hovedvej

Trækstien, der bugter sig langs Gudenåen fra Silkeborg til Randers, er 70 km lang. I dette afsnit kan du høre fortællingen om, hvordan pramdragere tilbage i 1800-tallet trak store og tunge pramme læsset med dyre varer på Gudenåens vand, mens de vrissede eder og forbandelser ned mod strømmen eller sang af fuld hals under den åben himmel. Afsnittet af optaget ved Trækstien i august 2019, og området kan være delvist oversvømmet i perioder. Peter Mouritsen fra Silkeborg Arkiv fortæller historien.

Find flere podcasts om Gudenåens kulturhistorie på Åsteder - Fortællinger fra Gudenåen

Lyt også til Museum Silkeborgs podasts om Silkeborgs historie