Silkeborg Arkivs logo
Menu Luk

Åsteder

Find flere podcasts om Gudenåens kulturhistorie på Åsteder - Fortællinger fra Gudenåen


Globetrotteren på Gudenåen (#1): Familien fortæller

Hakon Mielche var en dansk eventyrer, rejsejournalist og forfatter, der som 15-årig stak til søs. I 1933 sluttede han sig til en ekspedition, der ville sejle jorden rundt på båden Monsunen, og her overlevede han et forlis. Da han kom hjem, udgav han sin første rejsebog ”Monsunens sidste rejse”, som blev en kæmpe succes.

Hakon Mielche sejlede på Amazonas, på Canadas vilde floder, han besøgte kannibaler på den anden side af jordkloden, og han skrev poetisk og svulstigt i bøger og aviser om de mange rejseoplevelser. Og sådan en rejsebeskrivelse har han også skrevet om Gudenåen. I bogen ”Til søs gennem Jylland” fra 1935 fortæller han om, hvordan han som den første nogensinde sejlede den lange rute i kano.

I serien ”Globetrotteren på Gudenåen” kan du høre historieeksperter, arkivarer og Hakon Mielches nulevende slægtninge fortælle om, hvordan man kan finde eventyret lige i baghaven.

Medvirkende: Lis Thavlov, Silkeborg Arkiv. Oplæsning: Peter Mielche. Journalist: Lene Grønborg Poulsen.

Globetrotteren på Gudenåen (#2): Farlig ekspedition startes

I 1935 hopper den berømte eventyrer og rejsejournalist Hakon Mielche ned i en kano, og som de første sejler han og konen hele turen på Gudenåen fra Tørring til Randers. Det er en fortælling, der bliver udgivet i små rejsebeskrivelser i Jyllands-Posten, og som senere bliver samlet i bogen ”Til søs gennem Jylland”.

Et af de første kapitler i bogen har overskriften ”Farlig ekspedition startes”, og i dette podcastafsnit følger vi i hælene på Haakon Mielches første del af ruten på Gudenåen. Tag med Lis Thavlov fra Silkeborg Arkiv en tur op på Sukkertoppen – et naturskønt område som Hakon Mielche også besøgte på turen gennem Jylland, og som han til enhver tid foretrak frem for Himmelbjerget.

Medvirkende: Lis Thavlov, Silkeborg Arkiv. Oplæsning: Peter Mielche. Journalist: Lene Grønborg Poulsen.

Globetrotteren på Gudenåen (#3): På togt i arkiverne

Tag med Lis Thavlov på togt i arkiverne i jagten på mere viden om den danske eventyrer og rejsejournalist Hakon Mielche, der som den første sejlede hele turen på Gudenåen i kano tilbage i 1935.

Lis Thavlov fra Silkeborg arkiv finder ny viden om Mielche i arkivkasserne, mens hun også tager os med en tur til midtbyen for at opleve det syn, der også mødte globetrotteren, da han kom rejsende ind i byen i kano. Du får desuden fortællingen om, hvordan området omkring Silkeborg også kan beskrives som et historisk turistmekka.

Medvirkende: Lis Thavlov, Silkeborg Arkiv. Oplæsning: Peter Mielche. Journalist: Lene Grønborg Poulsen.

Trækstien: Gudenåen som hovedvej

Trækstien, der bugter sig langs Gudenåen fra Silkeborg til Randers, er 70 km lang. I dette afsnit kan du høre fortællingen om, hvordan pramdragere tilbage i 1800-tallet trak store og tunge pramme læsset med dyre varer på Gudenåens vand, mens de vrissede eder og forbandelser ned mod strømmen eller sang af fuld hals under den åben himmel. Afsnittet af optaget ved Trækstien i august 2019, og området kan være delvist oversvømmet i perioder. Peter Mouritsen fra Silkeborg Arkiv fortæller historien.

Klima og katastrofer: Åen som losseplads (#4)

I sommeren 1971 kan Jyllands-Posten med et stort farvefoto på forsiden dokumentere, at man ved byen Bjerringbro hver dag sender en million liter urenset spildevand fra blandt andet byens slagteri ud i Gudenåen. Det er blot én af historierne om, hvordan affald og ikke renset spildevand blev sendt direkte ud i Gudenåen, fordi man simpelthen troede, at den var selvrensende. Og også lang tid før 1971 blev Gudenåen brugt som losseplads. I afsnittet kan du blandt andet høre Peter Mouritsen fra Silkeborg Arkiv fortælle historien om, hvordan børn i området fik ørebetændelse af at bade i vandet - og i Randers fortæller arkivar Mathilde Storvang fra Museum Østjylland om forurening gennem tiden ved byens rensningsanlæg. Medvirkende: Mathilde Storvang, Museum Østjylland. Peter Mouritsen, Silkeborg Arkiv. Journalist: Lene Grønborg Poulsen.