Silkeborg Arkivs logo
Menu Luk

Bliv frivillig

Meld dig til opstart af WikiSilkeborg brugergruppe

wikisilkeborg.dk er Silkeborg Arkivs online leksikon om alt, der vedrører Silkeborgs historie. Intet er for stort eller for småt. Men det er vigtigt at indholdet er korrekt og udspringer af den virkelighed, som har været Silkeborgs gennem årene. Der er mange former for kilder, fx erindringer, kommunale dokumenter, avisartikler osv. Alt sammen kan bruges til at skrive artikler og notater til wikisilkeborg.dk.
Brugergruppen skal udover at skrive til wikien også tage stilling til, hvordan de forskellige kilder skal præsenteres i artiklerne. Gruppens medlemmer skal mødes på Silkeborg Arkiv efter behov og danne et netværk, der kan styrke denne vigtige formidling af Silkeborgs historie. Fra statistikker ved vi, at wikisilkeborg besøges af mellem 100 og 150 brugere hver dag. Har du lyst til at være med, så kig ind på arkivet eller ring til 87 22 19 40. Du kan også skrive til jakobfleckner.rasmussen@silkeborg.dk


 

Uddrag af skemaet fra Mandtalslisterne som der indtastes fra.

Vær med: Slægtsforsker-værktøj indtastes

Online-søgning i arkivets mest interessante slægtsforskerværktøj. Lyder det ikke spændende? Silkeborg Arkiv har sat et projekt i søen, hvor vi gør det muligt at søge online i arkivets samling af Mandtalslister for perioden 1915-1939. Projektet realiseres i samarbejde med frivillige, som står for indtastningen af de mange personlige oplysninger, der blev indsamlet i perioden.

Bliv Frivillig

Allerede nu arbejder en gruppe frivillige på at realisere projektet. Men der er plads til flere. Så er du til kragetæer, nørkleri, historie og kaffe – og har du lyst til at deltage i at gennemføre et stort projekt til gavn for slægtsforskere med rødder i Silkeborg så er projektet måske noget for dig. Arbejdet med indtastningen foregår via internettet og din egen computer. Men hver tirsdag er der mulighed for at komme ind og diskutere genstridige kragetæer, dele erfaringer, hjælpe hinanden og få en god kop kaffe – eller the.
Arbejdet er hyggelig og sjovt – og udfordrende lidt som krydsord. Og foregår fortrindsvis hjemme i ro og mag.
Er det noget for dig så kig ind på Silkeborg Arkiv en tirsdag mellem 10 og 12 eller kontakt Jakob F. Rasmussen ved at klikke her, eller ringe på tlf. 87 22 16 40.

Torben i gang med at affotografere mandtalslisterne.
Torben i gang med at affotografere mandtalslisterne.

Mandtalslister

Mandtalslisterne er datidens svar på folkeregisteret. Her har myndighederne, hus for hus, registreret beboerne med navn, stilling, alder og meget andet guf for slægtsforskere. Ved at lægge oplysningerne fra optællingerne ind i en database, kan man søge på de mange forskellige personoplysninger via mange forskellige indgange – f.eks. navn, stilling, fødselsdag, fødeby, arbejdsgiver og meget andet. Og er man ikke slægtsforsker er der såmænd også spændende demografiske data at hente. Både om fordeling af erhverv og køn – udviklingen i befolkningen og den slags statistiske oplysninger.Har du lyst til at være med så kig ind på arkivet en tirsdag mellem 10 og 12.