Silkeborg Arkivs logo
Menu Close

Post 14

Nye Lejligheder

Klik for kort
Silkeborgskolen i 1939
Silkeborgskolen i 1939, hvor den oprindelige Villa Bella Vista er udbygget tre gange.

Her hvor de nye lejligheder bliver bygger lå tidligere SilkeborgSkolen, der har rødder i Silkeborg Hushold-ningsskole fra 1902. Den begyndte i en villa fra 1897 kaldet “Villa Bella Vista”. Den blev bygget i håb om at huse kurgæster til, ikke mindst, den nyåbnede Kneippkur-anstalt. Men Kneippkur-anstalten blev med sine koldtvands-bade aldrig nogen succes og “Bella Vistas” tid som badepensionat blev kort.
 

Husholdningsskole
I stedet overtog husholdningsskolens stifter Gudrun Jørgensen bygningen for at undervise unge kvinder i proper husførelse, ernæring, syning og lapning og mange flere af de færdigheder man den gang fordrede af en dygtig husmor. I 1928 fik man oven i købet tilknyttet en vuggestue så praktisk barnepleje også blev en disciplin man kunne tilegne sig på skolen.
Husholdningsskolen var i fremgang fra begyndelsen og allerede i 1905 blev skolen udvidet med en stor tilbygning mod syd. Senere omkring 1930 fik man endnu en tilbygning, hvor man også ændrede taget på den oprindelige “Villa Bella Vista”. Skolen opkøbte også flere villaer i området til bl.a. elev- og lærerbolig og vuggestuen.
Skolen var privatejet i begyndelsen, men i 1950 gik man over til en aktieselskabsmodel. Den varede frem til 1967, hvor skolen blev en selvejende institution.
De klassiske husholdningsdyder blev med tiden udfordret af “udviklingen” og selv om skolen forsøgte at tilpasse undervisningenplanen til de nye tider blev det sværere at tiltrække elever med det klassiske husholdningsprogram.
I 1992 skiftede man oven i købet navn til SilkeborgSkolen og prøvede at definere nye formål. Det viste sig svært og skolen måtte i 1998 sande at der ikke var elever nok.
Efterfølgende valgte man at satse på 10. klasse under sloganet “Sundhed og Sport i Søhøjlandet” – og i efteråret 2012 skifter man navn til “Silkeborg Efterskole” med undervisning for 9. og 10 klasse.Læs mere om Silkeborg Husholdningsskole på WikisilkeborgSe næste post 
[otw_is sidebar=otw-sidebar-1]