Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Valdemarsgade

Valdemarsgade
Valdemarsgade. Marts 2004.
Foto: Rane Rørdam Knudsen

Valdemarsgade

Gaden er opkaldt efter den danske konge Valdemar I (1131-1182), bedre kendt som Valdemar den Store.

Gadens beliggenhed
Valdemarsgade ligger i Lyngbykvarteret i Silkeborgs midtby. Den danner sammen med de nærmestliggende veje, Absalonsgade, Knudsgade og Saxogade et kvarter i kvarteret, hvor alle gaderne har navn efter personer fra Danmarks tidlige middelalder.

Gadens længde
Vejen er 221 meter lang (kilde: Vej- og Trafik, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Vejen er præget af ældre byhuse i 1,5-2 etager. Husene ligger tæt helt ud til gaden. Terrænet er næsten fladt, men falder dog omkring 3 m ned mod hjørnet af Valdemarsgade og Lyngbygade.

Gadens historie
Lyngbykvarteret opstod omkring 1890, da man åbnede en jerbaneoverførsel ved det Koopmanske svineslagteri. I mange år var forholdene elendige i kvarteret, hvor flertallet af beboerne var arbejdere og småkårsfolk: vejenes brolægning var mangelfuld eller ikke-eksisterende, gadelygter var der ingen af, polititilsyn glimrede ved sit fravær - undtagen når der skulle pantes for skat eller lignende - og postgangen var meget uregelmæssig.
Med tiden løstes problemerne dog, efterhånden som bydelen voksede sammen med resten af Silkeborg. I dag er der næppe nogen, der kunne finde på at opfatte Lyngbykvarteret som dét uciviliserede Klondyke, det engang var.
Oprindelig lå der parallelt med Valdemarsgade en Svendsgade, som blev nedlagt da man i 1919 flyttede Silkeborg Maskinfabrik fra Vestergade til området mellem Jerbanevej og Lyngbygade.

Valdemar var søn af den populære fyrste Knud Lavard, som blev myrdet få dage før Valdemars fødsel. Valdemar voksede op hos stormanden Asser Rig. Asser Rigs to sønner, Absalon og Esbern, var Valdemars barndomsvenner. Da Valdemar var seksten år gammel, døde den regerende konge og der udbrød borgerkrig. Valdemars to rivaler i krigen hed Svend og Knud. Svend forsøgte at få en fredsaftale i stand ved at invitere de to andre til en festmiddag i Roskilde, men festen var blot et skalkeskjul for et attentatforsøg. Valdemar undslap og blev enekonge i Danmark fra 1157 til sin død i 1182.
Valdemar bekæmpede med held de hedenske vendere langs Østersøen. Hans erobringer banede vejen for det østersøimperium som hans søn, Valdemar Sejr, senere skulle oprette.
Mange vil sikkert forbinde Svend, Knud og Valdemar med Peter Fristrups komedie af samme navn.

Værd at læse


Links
Tekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 15. marts 2004. Tilrettelæggelse: Per Hofman Hansen.