Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Knudsgade

Knudsgade
Knudsgade. Marts 2004.
Foto: Rane Rørdam Knudsen

Knudsgade

Gaden er opkaldt efter Knud 5., som 1146-1157 var delkonge af Danmark.

Gadens beliggenhed
Knudsgade ligger i Lyngbykvarteret i Silkeborgs midtby. Sammen med nærmestliggende veje danner den et kvarter i kvarteret, hvor alle gaderne har navn efter personer fra Danmarks tidlige middelalder.

Gadens længde
Vejen er 125 meter lang (kilde: Vej- og Trafik, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Vejen er præget af midtbyvillaer og et mindre etagebyggeri.

Gadens historie
Lyngbykvarteret opstod omkring 1890, da man åbnede en jerbaneoverførsel ved det Koopmanske Svineslagteri. I mange år var forholdene elendige i kvarteret, hvor flertallet af beboerne var arbejdere og småkårsfolk: vejenes brolægning var mangelfuld eller ikke-eksisterende, gadelygter var der ingen af, polititilsyn glimrede ved sit fravær - undtagen når der skulle pantes for skat eller lignende - og postgangen var meget uregelmæssig.
Med tiden løstes problemerne dog, efterhånden som bydelen voksede sammen med resten af Silkeborg. I dag er der næppe nogen, der kunne finde på at opfatte Lyngbykvarteret som dét uciviliserede Klondyke, det engang var.
Oprindelig lå der i kvarteret også en Svendsgade, som blev nedlagt da man i 1919 flyttede Silkeborg Maskinfabrik fra Vestergade til området mellem Jerbanevej og Lyngbygade.

Knud lå i krig med to andre konger, Svend og Valdemar, om retten til at regere Danmark. Borgerkrigen blev ved i ti år under skiftende alliance- og territorieforhold. I 1157 blev man enige om en tredeling af riget. For at fejre fredsslutningen inviterede Svend de to andre til en stor fest i Roskilde. Festen endte med at Svends folk dræbte Knud, mens Valdemar undslap. Senere på året slog Valdemar Svend i et slag på Grathe Hede.
I dag vil mange sikkert forbinde Svend, Knud og Valdemar med Peter Fristrups komedie af samme navn.

Værd at læse


Links
Tekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 15. marts 2004. Tilrettelæggelse: Webmaster.