Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Saxogade

Saxogade
Saxogade. Marts 2004.
Foto: Rane Rørdam Knudsen

Saxogade

Gaden er opkaldt efter Saxo Grammaticus, en middelalderlig krønikeskriver, som levede i slutningen af 1100-tallet og begyndelsen af 1200-tallet. Saxo er forfatter til den berømte Danmarks Riges Krønike, på latin Gesta Danorum.

Gadens beliggenhed
Saxogade ligger i midten af Silkeborg og løber mellem Absalonsgade og Lyngbygade.

Gadens længde
Vejen er 114 meter lang (kilde: Vej- og Trafik, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Vejen er præget af midtbyvillaer, rækkehuse samt et mindre etagebyggeri.

Gadens historie
Lyngbykvarteret opstod omkring 1890, da man åbnede en jerbaneoverførsel ved det Koopmanske Svineslagteri. I mange år var forholdene elendige i kvarteret, hvor flertallet af beboerne var arbejdere og småkårsfolk: vejenes brolægning var mangelfuld eller ikke-eksisterende, gadelygter var der ingen af, polititilsyn glimrede ved sit fravær - undtagen når der skulle pantes for skat eller lignende - og postgangen var meget uregelmæssig.
Med tiden løstes problemerne dog, efterhånden som bydelen voksede sammen med resten af Silkeborg. I dag er der næppe nogen, der kunne finde på at opfatte Lyngbykvarteret som dét uciviliserede Klondyke, det engang var.
Oprindelig lå der i kvarteret også en Svendsgade, som blev nedlagt da man i 1919 flyttede Silkeborg Maskinfabrik fra Vestergade til området mellem Jerbanevej og Lyngbygade.

Saxo var klerk hos biskop Absalon, der gav ham besked på at skrive Gesta Danorum. Tilnavnet Grammaticus (den lærde) fik han først flere hundrede år senere. Navnet skyldes at Danmarkskrøniken er skrevet på et latin så flot og formfuldendt, at det er enestående i middelalderlig sammenhæng. I sin egen tid skal Saxo derimod have haft tilnavnet Longus (den lange), der antyder at han kan have været ret høj.
Mange forbinder også navnet Saxogade med TV-serien "Sonja fra Saxogade" fra 1969 med den skøre og forvirrede mor, spillet af Jytte Abildstrøm.

Værd at læse


Links
Tekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 15. marts 2004. Tilrettelæggelse: Per Hofman Hansen.