Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Lyngbygade

Lyngbygade
Lyngbygade Marts 2004.
Foto: Rane Rørdam Knudsen

Lyngbygade

Gadens navn og dets oprindelse er omdiskuteret. Det er muligt at inspirationen til navnet kommer fra den københavnske forstad Lyngby, ligesom en anden gade i Silkeborg hedder Frederiksberggade. Det er på den anden side også muligt at Lyngbygade har sit navn, fordi den fører forbi Lyngsø.

Gadens beliggenhed
Lyngbygade er stamvej i Lyngbykvarteret, der har fået sit navn fra den. Den har flere sidegader og er selv en sidegade til Frederiksberggade.

Gadens længde
Vejen er 875 meter lang (kilde: Vej- og Trafik, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Vejen går i let bakket terræn og har ret varieret bebyggelse, fra midtbyvillaer over forretninger til etagebyggeri. Man vil især bemærke Adventkirken.

Gadens historie
Lyngbykvarteret opstod omkring 1890, da man åbnede en jerbaneoverførsel ved det Koopmanske Svineslagteri. I mange år var forholdene elendige i kvarteret, hvor flertallet af beboerne var arbejdere og småkårsfolk: vejenes brolægning var mangelfuld eller ikke-eksisterende, gadelygter var der ingen af, polititilsyn glimrede ved sit fravær - undtagen når der skulle pantes for skat eller lignende - og postgangen var meget uregelmæssig.
Med tiden løstes problemerne dog, efterhånden som bydelen voksede sammen med resten af Silkeborg. I dag er der næppe nogen, der kunne finde på at opfatte Lyngbykvarteret som dét uciviliserede Klondyke, det engang var.
Lyngbygade gik oprindelig helt ud til Ørnsøvej, men den sidste del af strækningen hedder nu Vestre Allé og Gjessøvej.
Adventkirken, som tidligere Lyngby Kirkesal, blev bygget i 1919.

Links

Tekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 15. marts 2004. Opdateret 21. april 2006. Tilrettelæggelse: Per Hofman Hansen.