En brik til en mosaik om H.C. Andersen og Silkeborg
Silkeborg i H.C. Andersens breve
Til forsiden


Du er her:
Forsiden Silkeborg i litteraturen H.C. Andersen H.C. Andersens breve Til C.St.A. Bille 1859

Brev fra H.C. Andersen til C. St. A. Bille.
Brev til C.St.A. Bille 1859

Silkeborg den 24 Juni 1859

Kære, lykkelige Ven!

Ja lykkelige Ægtemand! De og Deres Frue har det velsignet kan jeg tænke!
"Så smukt er ingen Steder,
som hos et nygift Par,"
synger Poeten og det en Poet man kan stole på, for han er Pebersvend og har altså set med misundelige Øjne. De bor altså nu på det høje Slot på SteenkulsTorvet[*] med åben Udsigt gjennem Volden, Solskin i alle Stuer, Solskin i begge Hjerter, således som det skal og må være! Gjerne havde jeg skrevet lidt tidligere, men jeg tænkte som så, en ung Ægtemand bryder sig ikke om Brevduer, han og hans Halvdel kunne selv være Duer! Jeg tænkte ret på Dem på Deres Bryllupsdag; jeg håber min Vise blev sunget og de sande Stemninger dér kaldte den god! -

Jeg sender en hel Buket af gode Ønsker
Vil De nu tage Deres elskværdige Frue i begge Hænder, se hende ind i de kloge, milde Øjne og bringe min Hilsen, jeg sender en hel Buket af gode Ønsker. Dem kunne De stikke i Spejlet som Visitkort fra mig og, ikke sandt, De ville ind imellem venligt erindre, at jeg hører med til Vennerne. Brev fra Dem venter jeg egentligt ikke, dertil er De endnu for ung Ægtemand, De har ingen Tid, men skulde De fåe den, da er jeg her på Silkeborg til den 5. Juli, dernæst 6 a 7 Dage på Nørre-Vosborg ved Ringkjøbing. Efter den Tid ved jeg ikke bedre end at opgive Dem som mit Opholdssted, den gode Stad: Ålborg.

Glæder De mig med Brev, da lad mig også vide, hvorledes Henriques har det, og send mig de kære Menneskers Adresse, jeg ville nok skrive fru Henriques et Brev til, eftersom jeg, før min Afrejse fra København, ikke fik hende og hendes Mand sagt Lev vel! -

Langsøen ruller store hvide Bølger, den "vender det Hvide ud ad"
Her på Silkeborg er kun fru Drewsen og datteren fru Krieger hjemme. Drewsen er i København og har snart været der en hel Uge. Vejret er koldt og stormende, Langsøen ruller store hvide Bølger, den "vender det Hvide ud ad", som man siger. Det er et Vejr, som jeg kan ønske mig det ved Vesterhavet. -

Marryats have allerede været her i Silkeborg
Marryats har allerede været her i Silkeborg, de bleve tre Dage, var i stor Henrykkelse over Egnen, siger man, og rejste netop tidlig om Morgenen, som jeg kom Aftenen forud.

Storken, De ved at den er min gode Ven, har jeg straks fortalt at De holdt Bryllup; jeg er vis på han nok erindrer det og ved Lejlighed betænker Dem.

Tre nye historier
To nye Historier skrev jeg før jeg forlod København, "Pen og Blækuus", - samt: "Deilig!" - På Basnæs kom en tredje Historie: Vejrhanen og Gårdhanen. Her i Jylland har jeg endnu ingenting bragt på Papiret undtagen Breve; dette er således ét og omend ikke vel skrevet, så inderligt vel ment. Nu Gud glæde og velsigne Dem i Deres nye Livs Afsnit og tænk venligt på Deres

hjerteligt hengivne
H.C. Andersen.

Til Hr C. St. Andersen Bille.

*) 'Stenkulstorvet er ikke så mystisk endda. Det er jo en "joke" fra Andersens side. Modtageren af brevet hedder Sten til fornavn, og han er flyttet ind i en lejlighed på Kultorvet'. Venligst oplyst af Johan de Mylius 8. april 2005.

Links til de tre omtalte eventyr på Arkiv for Dansk Litteratur, Det kongelige Bibliotek: Carl Steen Andersen Bille (1828-1898). Politiker og redaktør. Gift 8. juni 1859 med Louise Mogensine Ipsen (1841-1926). Bille var redaktør af avisen Dagbladet og opholdt sig i 1852 og 1853 som gæst hos Michael Drewsen og blev her inspireret til tre artikler om Silkeborg, som han lod trykke i Dagbladet den 5., 6. og 8. august 1853, altså ganske kort tid før H.C. Andersen udgav sin artikel Silkeborg. Billes artikel er optrykt i Otto Bisgaards "Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen", 1935, s. 111-121.

Se også den ortografisk korrekt transskriberede udgave.

Brevet er transskriberet af Per Hofman Hansen med kyndig bistand af dr. phil. Erik Dal efter scannet kopi i Lokalhistorisk Arkiv, Silkeborg. Tak til Solveig Brunholm på Syddansk Universitet for supplerende oplysninger. Original i H.C. Andersen-Centret ved Syddansk Universitet, Odense. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.

Til toppen
Redigeret og tilrettelagt af bibliotekar og webredaktør Per Hofman Hansen i samarbejde med leder af Lokalhistorisk Arkiv Hanne Arent.

Silkeborg Bibliotek 30. marts 2005. Opdateret 6. juni 2005. Find på websiderne. Webredaktionen