Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Jernbanevej

Jernbanevej med Koopmans Gaard under opførelse i baggrunden
Jernbanevej. Marts 2004.
Foto: Rane Rørdam Knudsen

Jernbanevej

Gaden er opkaldt efter jernbanen, som den løber langs med.

Gadens beliggenhed
Jernbanevej ligger i Lyngbykvarteret syd for jernbanen i Silkeborgs midtby. Øst for Frederiksberggade hedder vejen Jernbanestræde og i den vestligste ende Dalgasgade.

Gadens længde
Vejen er 1042 meter lang (kilde: Vej- og Trafik, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Vejen er præget af midtbyvillaer og lavt etagebyggeri, med enkelte mindre forretninger, samt af jernbanen der løber langs vejens nordside.

Gadens historie
Jernbanevej er en af de ældste gader i Lyngbykvarteret. Lyngbykvarteret opstod omkring 1890, da man åbnede en jerbaneoverførsel ved det Koopmanske Svineslagteri. I mange år var forholdene elendige i kvarteret, hvor flertallet af beboerne var arbejdere og småkårsfolk: vejenes brolægning var mangelfuld eller ikke-eksisterende, gadelygter var der ingen af, polititilsyn glimrede ved sit fravær - undtagen når der skulle pantes for skat eller lignende - og postgangen var meget uregelmæssig.
Med tiden løstes problemerne dog, efterhånden som bydelen voksede sammen med resten af Silkeborg. I dag er der næppe nogen, der kunne finde på at opfatte Lyngbykvarteret som dét uciviliserede Klondyke, det engang var.
Det Koopmanske Svineslagteri lukkede i 2002. I skrivende stund er boligkomplekset Koopmans Gaard under opførelse på den gamle slagterigrund.

Jernbanen kom til Silkeborg i 1871, efter at Michael Drewsen o.a. havde iværksat anlæggelsen af en togrute mellem Skanderborg og Silkeborg. Jernbanenettet på Silkeborgegnen var tidligere langt mere udbygget, men mange ruter er blevet nedlagt og erstattet af busdrifter eller privatbilisme. Der findes dog stadig en veteranbane på strækningen Bryrup-Vrads.

Værd at læse


Links
Tekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 15. marts 2004. Tilrettelæggelse: Webmaster.