Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Drewsensvej

Drewsensvej
Drewsensvej. Marts 2004.
Foto: Rane Rørdam Knudsen

Drewsensvej

Gaden er opkaldt efter Michael Drewsen (1804-74), der af mange anses for at være Silkeborgs grundlægger.

Gadens beliggenhed
Drewsensvej ligger i Silkeborgs midtby, parallelt med jernbanen.

Gadens længde
Vejen er 1076 meter lang (kilde: Vej- og Trafiksektionen, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Vejen er præget af forskelligartet byggeri, navnlig ældre byhuse i flere etager. Banegården og Posthuset er vejens mest karakteristiske bygninger.

Gadens historie
Drewsensvej går tilbage til anlæggelsen af jernbanen i 1871. Indtil 1890 hed vejen Banegårdsgade. Det nuværende posthus kom til i 1920.

Navnet Michael Drewsen er uløseligt forbundet med Silkeborgs historie. Ikke alene anser man ham for at være byens grundlægger, men også på andre måder var med til at skabe Silkeborgs identitet, idet han oprettede Papirsfabrikken. Han var også drivkraften bag grundlæggelsen af byens gasværk i 1856 (et par år før København), anskaffelsen af dampskibet Hjejlen i 1861 og ikke mindst i anlæggelsen af en jernbane mellem Skanderborg og Silkeborg, i øvrigt den første rent danskbyggede jernbane.
Drewsen var desuden politisk engageret og var med i den grundlovgivende forsamling. Nogle kritikere har i senere tidere tider forsøgt at gøre op med myten om Drewsen som Silkeborgs grundlægger. Man hævder at Drewsen oprindelig ikke var interesseret i den nye handelsplads Silkeborg som andet end en mulighed for et industrieventyr, men at papirfabrikkens betydning for byen siden har overskygget hans kommercielle målsætning.
Drewsenslægten stammer oprindelig fra Lachendorf i Tyskland, hvor den stadig fremstiller papir. Derfor er der også en Drewsensvej i Lachendorf: Georg-Drewsen-Weg.

Værd at læse


Links
Tekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 15. marts 2004. Tilrettelæggelse: Per Hofman Hansen.