Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Jernbanestræde

Jernbanestræde
Jernbanestræde. Marts 2004.
Foto: Rane Rørdam Knudsen

Jernbanestræde

Gaden er opkaldt efter jernbanen, som den løber langs med.

Gadens beliggenhed
Jernbanestræde ligger i Lyngbykvarteret syd for jernbanen i Silkeborgs midtby. Den er egentlig en forlængelse af Jernbanevej, blot ligger den på den østlige side af Frederiksberggade.

Gadens længde
Vejen er 126 meter lang (kilde: Vej- og Trafik, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Vejen er ganske smal og skråner nedad mod Åhavevej. Den er præget af lavt etagebyggeri og midtbyvillaer.

Gadens historie
Lyngbykvarteret opstod omkring 1890, da man åbnede en jernbaneoverførsel ved det Koopmanske Svineslagteri. I mange år var forholdene elendige i kvarteret, hvor flertallet af beboerne var arbejdere og småkårsfolk: vejenes brolægning var mangelfuld eller ikke-eksisterende, gadelygter var der ingen af, polititilsyn glimrede ved sit fravær - undtagen når der skulle pantes for skat eller lignende - og postgangen var meget uregelmæssig.
Med tiden løstes problemerne dog, efterhånden som bydelen voksede sammen med resten af Silkeborg. I dag er der næppe nogen, der kunne finde på at opfatte Lyngbykvarteret som dét uciviliserede Klondyke, det engang var.

Jernbanen kom til Silkeborg i 1871, efter at Michael Drewsen o.a. havde iværksat anlæggelsen af en togrute mellem Skanderborg og Silkeborg. Jernbanenettet på Silkeborgegnen var tidligere langt mere udbygget, men mange ruter er blevet nedlagt og erstattet af busdrifter eller privatbilisme. Der findes dog stadig en veteranbane på strækningen Bryrup-Vrads.

Værd at læse


Links
Tekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 15. marts 2004. Tilrettelæggelse: Webmaster.