Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Dalgasgade

Dalgasgade
Dalgasgade. Marts 2004.
Foto: Rane Rørdam Knudsen

Dalgasgade

Gaden er opkaldt efter Enrico Mylius Dalgas (1828-1894), det danske Hedeselskabs stifter.

Gadens beliggenhed
Dalgasgade ligger i Lyngbykvarteret i Silkeborgs midtby, i forlængelse af Jernbanevej.

Gadens længde
Vejen er 458 meter lang (kilde: Vej- og Trafiksektionen, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Vejen er præget af lave midtbyvillaer, samt af jernbanen der løber langs vejens nordside.

Gadens historie
Lyngbykvarteret opstod omkring 1890, da man åbnede en jerbaneoverførsel ved det Koopmanske Svineslagteri. I mange år var forholdene elendige i kvarteret, hvor flertallet af beboerne var arbejdere og småkårsfolk: vejenes brolægning var mangelfuld eller ikke-eksisterende, gadelygter var der ingen af, polititilsyn glimrede ved sit fravær - undtagen når der skulle pantes for skat eller lignende - og postgangen var meget uregelmæssig. Med tiden løstes problemerne dog, efterhånden som bydelen voksede sammen med resten af Silkeborg. I dag er der næppe nogen, der kunne finde på at opfatte Lyngbykvarteret som dét uciviliserede Klondyke, det engang var.

I midten af 1800-tallet var det meste af Jylland en uopdyrket ødemark. Efter det danske nederlag i krigen 1864 besluttede man under parolen "hvad udad tabes, skal indad vindes" at iværksætte en opdyrkning af de enorme hedeområder. Hedeselskabet blev oprettet i 1866 ved et møde i Silkeborg, hvor bl.a. Dalgas og Drewsen deltog.
Enrico Dalgas havde en søn, Ernesto Dalgas (1871-99), der var forfatter til romanerne Lidelsens Vej (udgivet posthumt 1903) og Dommedags Bog (ligeledes 1903).

Værd at læse


Links
Tekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 15. marts 2004. Tilrettelæggelse: Webmaster.