En brik til en mosaik om H.C. Andersen og Silkeborg
Silkeborg i H.C. Andersens breve
Til forsiden


Du er her:
Forsiden Silkeborg i litteraturen H.C. Andersen H.C. Andersens breve Til Henriette Wulff

Brev fra H.C. Andersen til Henriette Wulff
Brevet er gengivet let moderniseret efter "H.C. Andersen og Henriette Wulff. En Brevveksling ved H. Topsøe-Jensen". Odense, Flensteds Forlag 1959. Bind 2, s. 133-135, brev 256. Se også: "H.C. Andersen Digte der ikke kom med i eventyrdigterens »Samlede Skrifter«". Udvalgt og kommenteret af Jørgen Skjerk. Kbh. 2003, s. 360. Også trykt i Otto Bisgaard: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 167-170, brev nr. 14. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.
Silkeborg den 15 August 1853.

Min kjære, søsterlige Veninde!

Sang til Fru Malle Drewsens Fødselsfest paa Silkeborg, den 5te August 1853
Tak for Deres kjære Brev; De er vel nu fuldkommen vel vil jeg håbe, og finder Dem tilfreds i Deres Exil omgivet af Skov og Fjord. Jeg føler mig hyggeligere og tryggere ved at være igjen på det romantiske Silkeborg uagtet vi kun er 6 Mile fra Aarhuus hvor Sundheds Tilstanden ikke er god. Efter at jeg i Odense sidst havde afleveret Brevet til Dem, gik jeg endnu mange Timer før Posten kom, som jeg skulde med. Jo længere jeg gik, jo mere ilde følte jeg mig, min Phantasie bearbeidede således min Mave, der havde lidt Skjæren, at jeg til sidst fik Angest for Cholera, der under Reisen til Middelfart tog således til, som om det var en ond Mare, der reed mig. Men så snart jeg kom over lille Belt og havde Foden på jydsk Grund, var det Onde, som blæst bort, og jeg rullede freidigt til Weile, hvor jeg kom Kl. 2 om Natten og måtte vente til opad Dagen før Posten kom, der gik videre Nord på. Imidlertid besøgte jeg Orla Lehmann, som boer her. Hos ham traf jeg Constantin Hansen med Kone og Børn, vi spiiste Frokost sammen, sluddrede lidt og jeg måtte love, på Tilbageveien, om mueligt at blive et Par Dage hos Lehmann. Over Horsens, hvor jeg tog Extrapost, kom jeg om Aftenen efter Klokken 10 til Silkeborg.

Her komme i denne Tid mange Besøgende for at see denne deilige Egn. De vil i 3 Nummere af "Dagbladet" (5te 6te og 8 August 1853) see en Beskrivelse skrevet af Redacteuren Bille. Jeg har nu senere skrevet een i min Maneer, som rimeligviis kommer i næste Folkecalender. Man er meget tilfreds med den, og jeg troer den er aldeles beskueliggjørende. Mellem de mange Besøgende, jeg her er truffet på, var forleden Jerichau med Kone, Børn, Jomfru og Pige; de vare meget henrykte og særdeles tilfreds med Opholdet. Også Forfatteren Carit Etlar (Brosbøll) har været her. Den ene Vogn fuld kommer efter den anden og Skovene lyder alt med Posthorn Skrald og Pidskesmæld, så Ørnen flyver tung hen over Skoven, det aner ham nok at det smælder ham på Reise. -

Lystighederne i Skoven blev opgivne
Den 5 August var her Fru Drevsens Fødselsdag, men på Grund af Tiden, de sørgelige Efterretninger fra Kjøbenhavn, Cholera her nær ved os, blev alle Lystighederne i Skoven opgivne. Vi bleve hjemme, var her i en større Kreds og ved Bordet blev afsjungen en Vise, som jeg havde skrevet før jeg reiste til Fyen, idet jeg den Gang ikke troede at komme her tilbage. Den er ikke videre i poetisk Henseende, men har dog en Tinte af Localiteterne her og jeg vil derfor afskrive Dem den: De seer i sidste og næstsidste Vers, at den er skrevet til at afsynges ude i Skoven, nu blev de sjunget i Stuen, men vi tænkte os under de grønne Træer og det må De nu også.

Fru Malle Drewsens Fødselsfest
den 5 August 1853 på Silkeborg.

Mel: Menuetten af "Elverhøi".

Om Jylland Mange det kun veed,
"Der gjør man Jydepotter!"
De veed ei Landets Deilighed,
Det Høiland ret for Skotter,
Det Schwarzwald med Skov-Eensomhed,
En Skjønhed værd at males,
Og tales om det første Sted,
Om Silkeborg der tales.

Dampvognen snart på jernlagt Vei,
Her flyver over Heden,
Det bliver Fåe, som standse ei
Ved dette danske Eden.
Her groer en By og groe den vil,
Den er alt godt på veie,
Hver anden jydsk By kommer til
For Silkeborg at neie!

For ni Aar siden fik den Liv,
Ved mandig Kraft og Snille,
Hos Manden stod og ståer en Viv,
Hans Solskin mildt og stille;
Den Sum af Ægtekjærlighed,
Som giver Livet Glorie,
Blev hans, og kommer ikke ved
Vor Silkeborg Historie!

Malles Bænk
Malles Bænk senere med navnet Fruens Bænk. Kalgårds Vig med udsigt over Silkeborg. Illustration af Carl Møller i Ude og Hjemme, 8. sept. 1878.
Kilderne eller Amalies kilder kendes i dag som Arnakkekilderne ved Silkeborg Bad.
Dog ved det Solskin hun har bragt,
Blev Tankens Spirer fremmed',
Fra Qvinden, fra den blide Magt,
Just hjemligt gjøres Hjemmet;
Og derfor, gjennem Tidens Flugt,
Den lader groe det Bedste,
I Sange hendes Navn sig smukt,
Til Silkeborg skal fæste.

Den unge Slægt ved Guden-Aa,
En Sang om hende qvæder,
De til Fru "Malles Bænk" vil gåe,
Til hendes Yndlings Stæder,
Ud til "Olymp", til "Kilderne",
Ud her, hvor vi os leire.
Her Lykkens Dage tidt hun see,
Tidt hendes Fest vi feire!

En Venneviv det er en Skat,
En Guldmønt hele Livet,
En Lykkensblomst i Hjemmet sat,
For alle Tider givet.
For hende lyde her vor Sang,
Lad høit Musiken klinge;
Vi hende, under Skovens Hang,
Et trefold Hurra bringe!

See det var den Vise!

[Silkeborg 15. august 1853*]

I dette øieblik fik jeg Brev fra Kjøbenhavn fra Deres Broder Christian, hvem jeg forleden havde skrevet til og sendt de Vers, jeg havde oversat for ham; det er et prægtigt Brev jeg har fået, så hjerteligt, så velsignet. Han fortæller mig om sit Besøg i St. Petersborg, sin Sammentræffen med Keiseren og at han er blevet Commandeur af St. Anna Ordenen.

Jeg fåer også af Brevet at vide at den 15. August, altså netop i Dag, er det Deres Søsters og Svogers Sølvbryllup! Havde jeg vidst det et Par Dage forud, så at de kunde til denne Dag have fået Brev fra mig, da havde jeg skrevet til dem begge og bragt min Lykønskning, nu kan den først komme flere Dage efter, og derfor overdrager jeg Dem at bringe den! Hils de kjære Mennesker på det hjerteligste. Jeg veed at Dem vil det fornøie at høre, hvor meget godt jeg hører om Deres Yndling Henny.

-Lieutenant Vigant Falbe er her på Silkeborg, jeg spurgte ham nyelig om, hvorledes Henny var, og han roeste ham i høi Grad, som "flink, practisk, flittig, velopdragen -", kort en heel Række velsignede Udtrykke brugte han, kort han er "en rigtig Sømand". - Jeg veed at det vil fornøie Dem at høre, thi det var til mig naturligviis den rene åbne Sandhed og han talte med særdeles Varme om Deres "egen Henny", - er han i Kiel da hils ham fra mig, ligesom også de to ældre Brødre.

Seks tusinde Portioner Rødgrød
-I Kjøbenhavn tager det Gud skee Lov betydeligt af med den ulykkelige Sot, og dog ere Folk vistnok ikke forsigtige; Jeg fik Brev for nogle Dage siden fra en troværdig Mand, der skrev: "efter pålidelige Folks Forsikring blev der næstsidste Søndag fortæret, på Tracteurstederne uden for Vesterport, fra Tivoli og til Alleenberg - sex tusinde Portioner Rødgrød, og drukket alt det øl og den Punsch, som der kunde erholdes."

Det er rigtignok Forsigtighed!

lmorgen vente vi her til Silkeborg et lille Dampskib fra Randers, det er 12 a 14 Miil, det har at gåe af Gudenå, altså den længste danske Flod Seilads.

Lyng fra Åsen
- Den smule Lyng her ligger i Brevet, er taget ude ved "H.C. Andersens Bænk på Aasen" her ved Silkeborg.

Og nu hjertelig levvel!
Deres broderlig hengivne
H.C. Andersen.

*) Denne datering er tilføjet med blyant og ikke med H.C. Andersens hånd.

Brevet er gengivet let moderniseret efter "H.C. Andersen og Henriette Wulff. En Brevveksling ved H. Topsøe-Jensen". Odense, Flensteds Forlag 1959. Bind 2, s. 133-135, brev 256. Se også: "H.C. Andersen Digte der ikke kom med i eventyrdigterens »Samlede Skrifter«". Udvalgt og kommenteret af Jørgen Skjerk. Kbh. 2003, s. 360. Også trykt i Otto Bisgaard: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 167-170, brev nr. 14. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.

Til toppen
Redigeret og tilrettelagt af bibliotekar og webredaktør Per Hofman Hansen i samarbejde med leder af Lokalhistorisk Arkiv Hanne Arent.

Silkeborg Bibliotek 12. marts 2005. Find på websiderne. Webredaktionen