En brik til en mosaik om H.C. Andersen og Silkeborg
Silkeborg i H.C. Andersens breve
Til forsiden


Du er her:
Forsiden Silkeborg i litteraturen H.C. Andersen H.C. Andersens breve Til Edvard Collin

Brev fra H.C. Andersen til Edvard Collin
Brevet er gengivet let moderniseret efter H.C. Andersens Brevveksling med Edvard og Henriette Collin. Udgivet af Det danske Sprog- og Litteraturselskab ved C. Behrend og H. Topsøe-Jensen. Levin & Munksgaards Forlag 1933-1937. Bind 2 (1934), s. 248-250, brev nr. 266. Også trykt i Otto Bisgaard: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 170-172, brev nr. 15. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.
Silkeborg den 16 August 1853.

Kjære Ven!

Hjertelig Tak for det venlige Brev jeg i går modtog fra Dem. Det belyste mig alle vore Kjære, Gud lade det bestandigt gåe godt fremad. Det er med en sand glad Taknemlighed, jeg seer hvorledes Epedemien tager af, uagtet jeg imellem ikke kan lade være at falde hen i Frygt ved Tanken om hvem komme mellem Offrene, der endnu kræves. Rundt omkring Kjøbenhavn seer det ikke endnu godt ud og i Århuus er Stemningen, hører jeg, meget nedtrykt, da der endnu ingen Aftagen spores.

Her på Silkeborg er gjort alle Forberedelser, Sygehuus indrettet ...
Her på Silkeborg er, indtil dette Øieblik alt endnu godt, men her er gjort alle Forberedelser, Sygehuus indrettet, Medicamenter henstillede.- Imidlertid komme her daglig til Byen en Masse Reisende. De to Hoteller, Silkeborg alt har, ere altid opfyldte; nyelig vare Jerichaus her og Fru Jerichau var især henrykt over Egnen og dernæst betaget ved den billige Regning. De vare fire Voxne og tre Børn her i to Dage og betalte kun 10 Rbdlr, sagde hun. I går var Domaine Directeur Bang her, men det var nok Forretningsreise. Waldemar kom i Løverdags hjem fra Paris, der var skrevet efter ham af Michael, der havde Angest for at Noget kunde indtræffe og så var der ingen ret til at styre det Hele. -

Beriddertruppens store Buldogge beed mig gjennem Støvlen
I otte Dage har her været en Beriddertrup og givet i den Tid fire Forestillinger, godt besøgt. Jeg havde det Tilfælde derude, at deres store Buldogge krøb ind under Lærredet til os og beed mig gjennem Støvlen, så det gjorde ondt. Han kneb ordenlig fast, men der kom ikke Blod og så har det jo ikke noget at sige. Imidlertid blev jeg meget forskrækket, noget man ikke her kan gåe ind på.

Det er det Uvisse der farer gjennem alle Nerver
Den Angest jeg især leed af i Fyen for alle mine Kjære i Kjøbenhavn, den Frygt, som betog mig selv, er Gud skee Lov, ved alle de sidste Efterretninger, betydeligt hævet. Dog kommer der imellem en Angest, det er ikke Frygtsomhed, men det er det Uvisse, dette der især griber min Phantasi og da farer gjennem alle Nærver.

I månedsviis kan jeg da ikke blive her på Silkeborg
Michael Drewsen ønskede meget at Theodor, når Epedemien var hævet i Byen, kom her over, om kun en 8 Dages Tid. Han vilde af dem alle modtages med åbne Arme. Jeg vil nu ikke tale om, hvor lyksalig jeg da blev; men han kommer neppe. Fåe at vide af ham - thi han skriver ikke, men det håber og veed jeg at De gjør - når han troer at jeg tør tænke på at komme hjem, thi månedsviis kan jeg da ikke blive her på Silkeborg.

Jernbanen vil trække Skarer her til og fra
De har vel i Dagbladet seet en Skildring af Bille om Silkeborg. Jeg har nu også skrevet een og jeg har bestemt den til Delbanco-Loses Folkecalender. Michael Drewsen, der nok ikke har læst meget af mig, er ganske betaget over den sande og beskuelige Skildring, De skal engang høre den! Her er jo også en sjælden smuk Natur, der ikke er nok kjendt, selv af Danske, men den bliver det. Jernbanen vil trække Skarer her til og fra.

Jeg skriver meest Breve, så lidt på Biographien...
Vor Kreds her, foruden Familien Drevsen og Waldemar, er Frøken Bramsen, Fru Stage med Søn, de to Lieutenanter Falbe og jeg. - De kjender vel Levemåden her, da De har været her, veed de forskjellige Måltider man samles til og i øvrigt frit kan tumle sig hele Dagen. Jeg skriver meest Breve, så lidt på Biographien, og nogle andre Småstykker, f.eks. det omtalte "Silkeborg".

Jeg har klippet og klistret en ganske phantastisk Lyseskjærm til Fruen
Efter Bordet kjøre vi jevnligt! - Jeg har i øvrigt klippet og klistret en ganske phantastisk Lyseskjærm til Fruen. Imellem driver jeg ene om ad Heden til, eller fisker eller gåer og optegner mine Naturstudier for tilkommende Digtninger, så læser jeg Dickens Household Words, eller - plages af dårligt Humeur.

Det er som havde jeg kun Udsigt til en Hospitalsgård
Det er i det hele taget een af de meest tunge Sommere jeg har tilbragt i de sidste År. Jeg kan ikke løfte mig, det er som havde jeg kun Udsigt til en Hospitalsgård og altid skulde læse Dødslister, uvis om hvem jeg der måtte finde. - Dog det er vel en Stemning jeg deler med de Fleste. Det gjør mig ondt for Deres Svoger, at han skal miste sin trofaste Jørgen. Hils denne sidste fra mig og ønsk ham Lykke og Velsignelse i Guldlandet; han kommer bestemt hjem, som en riig Mand. - Når er Afreisen bestemt?

Glem ikke at sende mig med første Pakkepost den lille engelske Bog, der er dediceret mig. Jeg må dog vide lidt om den, før jeg sender Forfatterinden min Tak. - Seer De aldrig Hartmanns?
Jeg har skrevet ham til, men naturligviis glemmer han igjen at skrive. Sophie og Gade ere vel hos 15 ham?

Og nu min kjærligste, min bedste Hilsen til Deres Jette, hun skal snart fåe Brev fra mig! Hils Jonas, ligesom også Louise og Mimi. Lev frisk og glad, Gud være altid hos Dem.

Deres trofaste
H. C.Andersen.

Mange Hilsener til Christian Thyberg og Emil Hornemann.

Brevet er gengivet let moderniseret efter H.C. Andersens Brevveksling med Edvard og Henriette Collin. Udgivet af Det danske Sprog- og Litteraturselskab ved C. Behrend og H. Topsøe-Jensen. Levin & Munksgaards Forlag 1933-1937. Bind 2 (1934), s. 248-250, brev nr. 266. Også trykt i Otto Bisgaard: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 170-172, brev nr. 15. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.

Til toppen
Redigeret og tilrettelagt af bibliotekar og webredaktør Per Hofman Hansen i samarbejde med leder af Lokalhistorisk Arkiv Hanne Arent.

Silkeborg Bibliotek 12. marts 2005. Find på websiderne. Webredaktionen