En brik til en mosaik om H.C. Andersen og Silkeborg
Silkeborg i H.C. Andersens breve
Til forsiden


Du er her:
Forsiden Silkeborg i litteraturen H.C. Andersen H.C. Andersens breve Til Chr. Wulff

Brev fra H.C. Andersen til marinekaptajn Chr. Wulff
Brevet er gengivet efter Otto Bisgård: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 164-165, brev nr. 12. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.
Silkeborg den 8. August 1853.

Til Marine-Capitain Chr. Wulff.
Kjære Ven!

Sidst i Juni nåede jeg Silkeborg, mit danske Høiland, vort Schwartswald
I flere Dage har det levende været min Tanke at skrive Dig til, thi vel hører jeg, gjennem din Søster, hvorledes Du har det; endnu i denne Dag fik jeg et Brev fra hende i Düsternbrook ved Kiel, men det var dog noget Mere at få nogle Linier fra din egen Hånd. Måskee har Du også Et og Andet fra Engelsk jeg skulde sætte i danske Vers, jeg er ganske til din Tjeneste og sender Dig her hvad jeg sidst fik. Fra Kjøbenhavn veed Du jeg den sidste Mai reiste til Sorø, hvor jeg var hos Ingemanns, så drog jeg til Wilhelmsborg ved Aarhuus og sidst i Juni nåede jeg Silkeborg, mit danske Høiland, vort Schwartswald, hvorfra jeg har sendt Dig, jevnligt Hilsener. [...]

Jeg er i et Hjem, hvor man ville kjærligt sørge for mig
Jeg kom nu den 4 August igjen her til Silkeborg, hvor jeg rigtignok kun er 6 Mile fra århuus, og der er det slet ikke godt, men jeg er i et Hjem hvor man, om noget indtræffer, ville kjærligt sørge for mig. Brevene i den sidste Tid ere også langt bedre og når jeg nu kun ikke imellem havde lidt "Fornemmelse" i Maven, min Phantasie er en meget farlig Gjæst i denne Tid, så var Alt bedre.

Gid at Du snart var på Søen igjen, jeg er ikke rolig for Dig før jeg veed Dig borte fra det ulykkelige Kjøbenhavn, jeg ønsker Alle mine kjære borte. Hele den collinske Familie er fløttet ud af deres Gård i Amaliegaden, den gamle Collin er ude hos Linds, alle de Andre boe hos Gottlieb Collins bag Hovedvagten; Ingeborg ligger jævnlig af Cholerine og jeg er såre angest for hende. Jeg fåer så godt som intet bestilt, jeg lever stadig i at skrive Breve, thi så fåer jeg udtalt mig og hører igjen fra hvem jeg holder af.

Kongeørnen har Rede i de gamle Træer
Her er allerede ganske efterårsagtigt, Vestenvinden blæser koldt hen over Hedebankerne, Lyngen begynder at blomstre. Naturen er iøvrigt her så storartet og smuk, at det er en Lyst at see den. - Her boe sorte Storke og Kongeørnen har Rede i de gamle Træer, dog Du kan læse i Dagbladet om denne nye By, Stykket der ståer, er vist af Hr. Bille(*), som nyelig har været her.

Lev vel! bliv frisk og freidig! Gud lade os glade samles igjen i den gamle By.

Din broderlige Ven

H.C. Andersen.

*) C.St.A. Bille (1828-1898) opholdt sig i 1852 og 1853 som gæst hos Michael Drewsen og blev her inspireret til tre artikler om "Silkeborg", som han lod trykke i Dagbladet den 5., 6. og 8. august 1853. Billes artikel er optrykt i Otto Bisgaards "Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen", Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 111-121.

Brevet er gengivet efter Otto Bisgaard: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 164-165, brev nr. 12. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.

Til toppen
Redigeret og tilrettelagt af bibliotekar og webredaktør Per Hofman Hansen i samarbejde med leder af Lokalhistorisk Arkiv Hanne Arent.

Silkeborg Bibliotek 2. april 2005. Find på websiderne. Webredaktionen