En brik til en mosaik om H.C. Andersen og Silkeborg
Silkeborg i H.C. Andersens breve
Til forsiden


Du er her:
Forsiden Silkeborg i litteraturen H.C. Andersen H.C. Andersens breve Til storhertug Karl Alexander

Brev fra H.C. Andersen til storhertug Karl Alexander af Sachsen-Weimar
Brevet er gengivet efter Otto Bisgård: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 189, brev nr. 26.
[Silkeborg i Jylland, den 2. juli 1859*]

Min ædle dyrebare Storhertug!

Her på Silkeborg modtog jeg Deres hjertefulde, kjære Brev, hvoraf jeg såe hvor god De altid er og bliver mig, men tillige hørte jeg om Deres Sorg, Tabet af Deres anden Datter, og nu nogle Dage efter, ved at see en fransk Avis, læser jeg at den 23. Juni er Deres velsignede, kjærlige Moder også gået ind til Gud, den ædle, herlige Fyrstinde gået ind til sine kjære Forudgangne. Jeg føler så levende Deres Tab, Deres Sorg, hvad Deres varme kjærlige Hjerte lider, og er bedrøvet med Dem, Trøst har jeg ikke at sige, den vil komme fra Gud, den vil lyse ud af Deres ædle Gemalindes og Deres Børns Øine, den vil voxe ved Tanken om, at for hver Elsket vi miste her på Jorden, vinde vi een Ven mere i Himlen, at Længselens Bro mellem dem og Jorden derved bliver Virkelighed.

Så ædel, ligefrem, klog og god var den kjærlige Moder mod mig, den fremmede, uden Rang og Stand, jeg fornam det så tydeligt når Moder og Søn, Moder og Børnebørn mødtes! Gud glæde hendes Sjæl i sin rige Himmel, hvor alle ædle Sjæle mødes i Sympati!

Mit lille Brev her veed jeg, vil ikke falde Dem besværligt, et deeltagende Hjerteslag vil De deri fornemme, min Tanke er så levende hos Dem! min høje ædle Storhertug! thi De er bedrøvet, har Sorg. Gud styrke og velsigne Dem.

Deres kongelige Høiheds tro hengivne etc.
[H.C. Andersen]

*) H.C. Andersens danske version af brevet er antagelig dateret 2. Juli 1859. Brevet findes i den Collinske Brevsamling i Det kgl. Bibliotek mellem Brevene til E. Collin fra 1859.

Brevet er gengivet efter Otto Bisgaard: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 189, brev nr. 26.

Til toppen
Redigeret og tilrettelagt af bibliotekar og webredaktør Per Hofman Hansen i samarbejde med leder af Lokalhistorisk Arkiv Hanne Arent.

Silkeborg Bibliotek 2. april 2005. Find på websiderne. Webredaktionen