En brik til en mosaik om H.C. Andersen og Silkeborg
Silkeborg i H.C. Andersens breve
Til forsiden


Du er her:
Forsiden Silkeborg i litteraturen H.C. Andersen H.C. Andersens breve Til Henriette Wulff

Brev fra H.C. Andersen til Henriette Wulff
Brevet er forkortet og gengivet let moderniseret efter "H.C. Andersen og Henriette Wulff. En Brevveksling ved H. Topsøe-Jensen". Odense, Flensteds Forlag 1959. Bind 2, s. 137-138, brev 258. Også trykt i Otto Bisgaard: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 175-176, brev nr. 17. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.
Silkeborg den 23 August 1853.

Min kjære, søsterlige Veninde!

De beder mig i Deres Brev jeg fik i går, at jeg strax skal skrive for at De kan vide hvorledes jeg har det, eftersom det er sålænge siden De sidst hørte fra mig, og jeg skriver derfor strax, med Tak og Hengivenhed for Deres venlige trofaste Sind mod mig, uagtet De vist har senere fået Brev, vistnok modtaget det lige samme Dag De afsendte Deres. Jeg skrev nemlig og afsendte mit Brev her fra Silkeborg den 17 August. Har De ikke i Kiel modtaget det og det ikke derfra senere er sendt Dem, da må det der ligge på Posthuset, men jeg antager nu at De har fået det og De veed altså indtil Brevets Afgang lidt om mit Liv og mine Stemninger.

Den Blomster-Fylde Lyngen frembyder en forhøiet Skjønhed
Naturen herovre vedbliver at være mig den samme deilige store Omgang, som jeg nok endnu længe gad leve med, ja den har netop i disse Dage ved den Blomster-Fylde Lyngen frembyder en forhøiet Skjønhed, desuagtet drager Sind og Tanke stærk herfra og jeg gjør det vist meget snart med. Epedemien tager jo betydeligt af i Kjøbenhavn, jeg vil vist nok kunde vove at tage derover til alle mine Nærmeste. - Jeg længes umådeligt.

Et Dampskib, det kom som en Cultur-Raket i det urgamle Landskab
Et lille Billede endnu må jeg dog give Dem fra Silkeborg; De veed at mellem Stedet her og Randers gåe Pramme frem og tilbage. Forleden Dag kom her på Prøve-Seilads det første Dampskib, meget lille og fladbundet, men dog i Landskabets Omgivelse et Dampskib, det kom som en Cultur-Raket i det urgamle Landskab. Jeg låe i den høie blomstrende Lyng og skrev dette lille Digt derom.

Det var, som om Fultons Båd vi såe,
Da Dampprammen kom op ad Gudenå,
Mod Strøm og mod Vind en Solskins Dag,
Stolt vaiende med sit danske Flag.
Den ånded' et Liv i Landskabets Ro,
Hernede hvor Ørnen i Skovene boe,
Fra Kattegattet ad Gudenå,
Kan Dansken nu Himmelbjerget nå!

Her er så forunderligt grav-stille
I Dag er her ganske Efterår, det regner stærkt, og imellem sænke Skyerne sig ned mod Skovhøiderne, her er så forunderligt grav-stille, men selv i dette Udseende er Omgivelserne smukke. - Jeg skriver ikke mere i Dag, jeg har endnu to Breve at bringe istand, og dette Brev her er kun for at sige Dem at jeg er vel, som man kan være det skildt fra de man ret holder af, uvis endnu om hvad de nærmeste Dage kunne bringe.

Lad mig snart høre fra Dem. Skulde jeg være fra Silkeborg når Brevet kom, man vil da her vide hvor jeg er og strax sende mig det! [...]. Og nu Gud glæde og velsigne Dem.

Deres broderligt hengivne
H.C. Andersen.

6. september rejste H.C. Andersen fra Silkeborg over Vejle og Fyn til Sorø, hvor han ankom 8. september. 15. september kom han med rektor E.F.C. Bojesen til København: "vi kjørte nu ind i Cholerabyen", skriver Andersen i almanakken og den 22. september noterer han: "Første Gang Ingen Syge, Ingen døde".

Brevet er forkortet og gengivet let moderniseret efter "H.C. Andersen og Henriette Wulff. En Brevveksling ved H. Topsøe-Jensen". Odense, Flensteds Forlag 1959. Bind 2, s. 137-138, brev 258. Også trykt i Otto Bisgaard: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 175-176, brev nr. 17. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.

Til toppen
Redigeret og tilrettelagt af bibliotekar og webredaktør Per Hofman Hansen i samarbejde med leder af Lokalhistorisk Arkiv Hanne Arent.

Silkeborg Bibliotek 12. marts 2005. Find på websiderne. Webredaktionen