En brik til en mosaik om H.C. Andersen og Silkeborg
Silkeborg i H.C. Andersens breve
Til forsiden


Du er her:
Forsiden Silkeborg i litteraturen H.C. Andersen H.C. Andersens breve Til Helene Balling

Brev fra H.C. Andersen til Helene Balling
Brevet er gengivet efter Otto Bisgård: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 159-161, brev nr. 9. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.
Silkeborg den 5 August 1853.

Kjære Fru Balling!

Siden jeg sidst skrev Dem til og De strax venligt glædede mig med Brev igjen, ligger kun et Par Uger og i disse, hvor megen Sorg og Alvor! Det er ret en tung Prøvelsens Tid, og jeg lever i en idelig Angest og Spænding for mine Kjære i Kjøbenhavn; allerede fire af de jeg såe i min vante Omgangskreds ere kaldte bort, og det uhyggelige ståer fast at man ikke veed, om den man skriver til, lever i det man skriver. - Jeg veed at Choleraen nu er i Deres Qvarteer, om af Mag-Stræde og Snaregaden, lad mig endelig vide hvorledes De, Deres Moder og søster leve og lide! Hos Collins er det, Gudskeelov, så vidt jeg endnu veed, godt, kun have de Alle forladt den gamle Gård i Amaliegaden og ere dragne ind hos Assessor Collin bag Hovedvagten, hvor der skal være sundere.

Vi ere kun 6 Miile fra Aarhuus, hvor Cholera stærkt tager til
Den 15 Juli reiste jeg fra Silkeborg over til Glorup i Fyen, hvor jeg havde lovet Grev Moltke-Hvidtfeldt at komme til Sølvbrylluppet. [...] Jeg overnattede i Odense, hvor der har været to Cholera-Tilfælde, det var alt uhyggelig Også i Weile låe jeg en Nat og først i Onsdag-Aftes efter Klokken 10 kom jeg her til det hyggelige, luftige Silkeborg, men vi ere kun 6 Miile fra Aarhuus, hvor Cholera stærkt tager til, dog hos os her, er, Gud være lovet, endnu ingen Epidemie og her er taget alle de Forholdsregler forud, der kunne tages.

Fra den unge Hertug af Weimar har jeg fået en venlig Indbydelse
Frøken Wulff har i Kjøbenhavn været stærkt angrebet, men blev frelst og er nu taget til Kiel, hvor hun samler sig Kræfter. Der er en Mængde Danske derovre, ligeså i Hamborg og Berlin, ligesom jeg også har truffet på en stor Skare her i Jylland; fra den unge, nu regjerende Hertug af Weimar har jeg fået en venlig Indbydelse at komme der i disse for os Danske tunge Dage; men jeg vil ikke længer bort fra mine Kjære, end jeg allerede er det, jeg lider nok her ved at vente på Brevene; dog ængsteligst er det at åbne disse uvis om hvad de bringe.

I Dag er det en Festdag her, det er Fru Drevsens Fødselsdag, vi vente mange Fremmede
Her på Silkeborg er endnu Madam Stage med sin Søn, dernæst Frøken Bramsen, Søster til den afdøde Læge, endelig Lieutenant Falbe og jeg. I Dag er det en Festdag her, det er Fru Drevsens Fødselsdag, vi vente mange Fremmede. Veiret er smukt men meget koldt. Gid at denne Kulde og stærke Blæst nåede Kjøbenhavn og virkede godt der, for Aarhuus ere vi nu også meget ængstelige, her anvendes al Forsigtighed, Gud alene råder! Han være med dem alle i det kjære Kjøbenhavn. Gid at vi Alle glade sees der igjen. Hils hjerteligt Deres Moder og Søster og glæd mig med "et godt Brev", adresseret "Silkeborg".

Deres hjerteligt hengivne
H. C. Andersen.

Til Fru Helene Balling født Næboe.

Nedenstående lille Psalme-Sang skrev jeg på Glorup.

Som Bladet der fra Træet falder
Så er mit Jordliv, ikke meer,
Jeg er beredt, når Du mig kalder,
Gud, Du som heelt mit Hjerte seer,
Veed al min Brøst hvad i mig boer
Og min Fortrøstning dog så stor.

Gjør Smerten kort i min Forvandling,
Forund mig Barnets hele Mod,
Du dømme Tanke, dømme Handling
I Nåde kjærlig, fader god.
Ryst bort min Angst! kun Dig jeg see!
I Jesu-Navn, Din Viliie skee!
H.C. Andersen.

Brevet er gengivet efter Otto Bisgård: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 159-161, brev nr. 9. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.

Til toppen
Redigeret og tilrettelagt af bibliotekar og webredaktør Per Hofman Hansen i samarbejde med leder af Lokalhistorisk Arkiv Hanne Arent.

Silkeborg Bibliotek 2. april 2005. Find på websiderne. Webredaktionen