En brik til en mosaik om H.C. Andersen og Silkeborg
Silkeborg i H.C. Andersens breve
Til forsiden


Du er her:
Forsiden Silkeborg i litteraturen H.C. Andersen H.C. Andersens breve Til Helene Balling

Brev fra H.C. Andersen til Helene Balling
Brevet er gengivet efter Otto Bisgård: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 153-154, brev nr. 5. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.
Silkeborg den 3 Juli 1853.

Kjære Fru Balling!

Her er nemlig Poststation, så man ikke behøver som før at skrive per Aarhuus
Det er så uhyggeligt at være langt fra sine Kjøbenhavnske Venner i denne Tid, da de der ere udsatte for Cholera. Jeg vil imidlertid håbe at De, Deres Søster og Moder, der jo dog boe ret luftigt og nu i afkjølet Veir, befinde sig vel. Det er alligevel en Trang for mig at skrive, og jeg har da det Håb, at De måskee i Løbet af en 12 a 13 Dage, sender mig et Par Ord, så længe bliver jeg endnu her og min Adresse er ganske simpelt "til S i l k e b o r g". Her er nemlig Poststation, så man ikke behøver som før at skrive per Aarhuus, men ligefrem: Silkeborg. [...]

I Mandags reiste jeg til Silkeborg, der ligger særdeles deiligt, man troer sig her oppe i Skottland, Guden-Å falder just ud i Langsøen lige for mine Vinduer. Jeg seer tætte, gamle Skove på mægtige Høider, Heder, Flyvesand og kornrige Marker. - Her er Ørne og sorte Storke.

Da jeg sidst var her, talte Silkeborg kun 35 Huse, nu er her siden, det er 3 år, opvoxet et Par Gader, jeg troer her er 900 Sjæle.

3 a 4 Galanteriboutikker, fire Modehandlerinder, et Gjæstgiveri og et Hotel Dania
1844 var her ikke et Huus, da anlagde Brødrene Drevsen Fabriken, og rundt om denne er nu Byen voxet op med Håndværkere, 3 a 4 Galanteriboutikker, fire Modehandlerinder, et Gjæstgiveri og et Hotel Dania. Nu skal her blive Gasbelysning, og det bliver tidligere end Kjøbenhavn fåer den; snart kommer vel også Jernbanen her forbi, og så vil her blive et Liv og Silkeborg een af Jyllands mægtigste Kjøbstæder.

Omtrent en Miil herfra ligger Åsen og een Miil længere borte, Himmelbjerget; man seer dette fra Silkeborg, det rager ganske sort op over Skoven.

Vi kjøre ud, fiske, spadsere, men nu er det blevet temmeligt koldt og stormende
Frøken Drevsen har en særdeles smuk, stor og dannet Stemme. Madam Stage er her i Besøg og vi fåe da Duetter af Norma, il Bravo og alle muelige Operaer, Wiehe og hans Kone ere her også og begge meget behagelige at være sammen med. Vi kjøre ud, fiske, spadsere, men nu er det blevet temmeligt koldt og stormende i den sidste Tid, dog denne Veirforandring er jo god for Kjøbenhavn og derfra længes jeg at høre. Hils Deres Moder og Søster!
hjerteligst
H.C. Andersen.

Norma og Il Bravo er operaer af henholdsvis Bellini og Marliani.

Brevet er gengivet efter Otto Bisgård: Fra Silkeborgs nybyggertid. H.C. Andersen og Michael Drewsen. Silkeborg Centralbiblioteks Forlag, 1935, s. 153-154, brev nr. 5. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.

Til toppen
Redigeret og tilrettelagt af bibliotekar og webredaktør Per Hofman Hansen i samarbejde med leder af Lokalhistorisk Arkiv Hanne Arent.

Silkeborg Bibliotek 2. april 2005. Find på websiderne. Webredaktionen