En brik til en mosaik om H.C. Andersen og Silkeborg
Silkeborg i H.C. Andersens breve
Til forsiden


Du er her:
Forsiden Silkeborg i litteraturen H.C. Andersen H.C. Andersens breve Til Edvard Collin

Brev fra H.C. Andersen til Edvard Collin
Brevet er gengivet let moderniseret efter H.C. Andersens Brevveksling med Edvard og Henriette Collin. Udgivet af Det danske Sprog- og Litteraturselskab ved C. Behrend og H. Topsøe-Jensen. Levin & Munksgaards Forlag 1933-1937. Bind 2 (1934), s. 238-239, brev nr. 260. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.
Glorup den 17 Juli 1853

Kjære Ven!

"Din voldsomme Phantasie vilde gjøre Dig for modtagelig"
Med stor Længsel har jeg seet imøde fra Dem et Brev, men intet fået! De begriber hvilken Uro jeg går i for dem Alle hjemme. Jeg veed ikke selv hvad der er sværest, at gåe hvor Epidemien hersker, eller være langt fra sine Kjære der. - Der ere Timer hvori jeg formeligt lider, det er som om pludseligt mine bedste Venner i Hjemmet i det Øjeblik vare døde, og jeg kan næsten ikke rive mig løs fra Tanken. På Silkeborg fåer vi fra Søndag til Torsdag ikke Breve og Aviser, det er en lang piinlig Ventetid; Deres Fader og Ingeborg glæde mig imellem med et Par Ord og i aftes da jeg kom her til Glorup, fandt jeg også Brev fra Theodor, der skriver: "Hvad Dig angåer, så må Du aldeles ikke komme herover, medens Epedemien varer, da Din voldsomme Phantasie vilde gjøre Dig for modtagelig !" - Det er nu vistnok sandt, men at blive borte er mig denne Gang en Qval, som aldrig før; - skriv mig endelig til hvorledes De har indrettet det, om Deres Kone og Børnene ere i Byen, om Deres Svigermoder og Christian. Sæt mig lidt ind i Deres Arangement.

Alle syntes de at kunne lide mig
Hvad mig selv angåer, da var der ganske behageligt på Vilhelmsborg, og høist hjemligt og godt på Silkeborg, hvor Fabriklivet, den nye By og den mageløse store Natur i høi Grad fyldte mig. Johanna har en særdeles smuk Stemme, der er vel dannet, Madam Stage var villig til at synge. Alle syntes de at kunne lide mig og altså havde jeg det fra den Side såre godt. Det var deres særdeles Ønske, at jeg havde blevet der den 5. August over. Men, seer De, alt i to År har det været en Aftale med Moltke-Hvidtfeldt, at jeg denne Sommer indrettede det således, at jeg kom til Glorup på hans Sølvbryllup, som er den 20. Juli, altså på Onsdag.

Glorup ved Nyborg på Fyn
Glorup ved Nyborg på Fyn, hvor H.C. Andersen så ofte opholdt sig. Efter F. Richardt og T.A. Beckers Prospecter af danske Herregaarde. Kbh. 1844-1854.
Til Sølvbrylluppet er indbudt 1500 Bønderfolk
Jeg har måtte holde dette Løfte og forlod derfor i forgårs Silkeborg, tog i går Morges med Dampskib fra Horsens til Bogense, kjørte så gjennem hele Fyen og var her på Glorup i aftes Klokken 8, hvor man på det hjerteligste toge imod mig; Alt er her blevet mere elegant og storartet indrettet, end det tidligere var, og her findes nu tydske, franske og danske Tjeneste Folk. Til på Onsdag, Sølvbrylluppet, og den yngste af Sønnernes Confirmation, er indbudt 1500 Bønderfolk, det bliver en dyr og storartet Fest. Kirken er aldeles restaureret og Greven har givet til den en god Copi efter Correggios Nat.

Jeg har lovet Drevsens, jeg hellere skulde komme tilbage til Silkeborg
De sidste Dage i August eller først i September reiser hele Familien til Italien. Til den Tid vilde De gjerne beholde mig, men jeg har lovet Drevsens, at tog jeg ikke til Kjøbenhavn, som de holdt mig meget fra, jeg da hellere skulde komme tilbage til Silkeborg, men nødvendigviis indrette det så at jeg var der før den 5 August. Det gjør jeg rimeligviis nu; bliver altså kun henved en 14 Dage her i Fyen. Dog om mine Planer i den Henseende skal De, eller Deres Fader, før den Tid fåe Besked.

Nu har jeg den Bøn til Dem, at De vil - som De venligt lovede mig - hæve i Zahlkassen af mit Årlige, det jeg skal have for Juni og Juli, altså 100 Rdlr. Af disse beder jeg Dem at gjemme de 50, men derimod, i denne Uge sende mig i rede Penge de andre 50 Rbdlr til Glorup ved Nyborg. Jeg stoler ganske der på og håber ved den Leilighed at fåe nogle venlige Ord fra Dem. Jeg trænger til disse, kjære, kjære Ven ! - Holdt jeg ikke så inderligt af Dem, som jeg gjør, da lagde jeg ikke så stor Vægt på også Ordene. - Skriv snart og godt - Gud bevare Dem og Deres.

Af inderligt Hjerte Deres Ven
H.C.Andersen.
Brevet er gengivet let moderniseret efter H.C. Andersens Brevveksling med Edvard og Henriette Collin. Udgivet af Det danske Sprog- og Litteraturselskab ved C. Behrend og H. Topsøe-Jensen. Levin & Munksgaards Forlag 1933-1937. Bind 2 (1934), s. 238-239, brev nr. 260. Mellemrubrikkerne er indsat af redaktionen.

Til toppen
Redigeret og tilrettelagt af bibliotekar og webredaktør Per Hofman Hansen i samarbejde med leder af Lokalhistorisk Arkiv Hanne Arent.

Silkeborg Bibliotek 12. marts 2005. Find på websiderne. Webredaktionen