Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Oslovej

Oslovej
Oslovej. Juni 2004.
Foto: Rane Rørdam Knudsen

Oslovej

Gaden er opkaldt efter den norske hovedstad Oslo.

Gadens beliggenhed
Oslovej ligger i Gødvad i det østlige Silkeborg, i et kvarter hvor de fleste veje har navn efter norske og svenske byer.

Gadens længde
Vejen er 2337 meter lang (kilde: Vej- og Trafiksektionen, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Vejen strækker sig over et stort areal og har således forskelligartet bebyggelse. Det overordnede indtryk er dog af skovagtig bevoksning. Det meste af vejen løber i et meget stejlt terræn.

Gadens historie
Oslovej blev anlagt i slutningen af 1970'erne. Oslovej og Bergensvej var i begyndelsen kun udstykkede stier, der dannede forbindelse til Bakkeskolen (nu Silkeborg Ungdomsskole). Et par år efter blev vejene dog udbygget, så Oslovej overtog det meste af Gødvad Bakke. Vejen er senere udvidet yderligere.

Oslo blev grundlagt omkring år 1000 og har været Norges hovedstad i mange hundrede år, også i de perioder hvor landet var underlagt Danmark og Sverige. I en del af danskertiden 1380-1814 hed byen Kristiania efter den danske konge. Selv efter 1814, da Norge var i personalunion med Sverige, beholdt byen dette navn. Først da Norge blev selvstændigt i 1905 fik Oslo sit gamle navn igen.
Oslo er kendt for sine mange seværdigheder: kongeslottet, hovedstrøget Karl Johan, fæstningen Akershus, frilandsmuseet Bygdøy, vikingeskibshuset, Munch-museet, samt den monumentale skulpturgruppe Vigelandsparken.
I Danmark kender man særligt Oslo på grund af de mange forfattere der har levet og skrevet i byen, bl.a. navne som Bjørnsterne Bjørnson, Henrik Ibsen, Knut Hamsun og Jan Kjærstad.

Værd at læse

Links
Tekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 3. august 2004. Tilrettelæggelse: Webmaster.