Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Bergensvej

Bergensvej
Bergensvej. Juni 2004.
Foto: Rane Rørdam Knudsen

Bergensvej

Gaden er opkaldt efter Bergen, Norges næststørste by.

Gadens beliggenhed
Bergensvej ligger i Gødvad i et kvarter hvor alle gaderne har navn efter norske og svenske byer. Bergensvej er en sidegade til Oslovej.

Gadens længde
Vejen er 624 meter lang (kilde: Vej- og Trafiksektionen, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Vejen er præget af parcelhuse.

Gadens historie
Bergensvej er anlagt i slutningen af 1970'erne. Siden december 1990 har har kunstgalleriet Lambaa Art House (opr. Textilia) ligget på Bergensvej 7.

Bergen blev grundlagt i 1070 af kong Olav Kyrre og var i hele middelalderen større end Oslo. I byens storhedstid var Bergen og London endda på samme størrelse. Bergen var således Nordens største by. Dette mærkes endnu i nogen grad hos moderne bergensere, der er meget lokalpatriotiske.
I dag er Bergen i indbyggertal lidt mindre end Århus, men er rig på seværdigheder af alle slags. Af disse kan nævnes hansemuseet, Mariakirken, fjeldene Fløyen og Ulriken, Håkonshallen, Fantofte Stavkirke (nedbrændt 1994, siden genopført), Rosenkrantztårnet, Lyse Kloster, hansemuseet og den årlige Natjazz Festival.
I senmiddelalderen domineredes Europas økonomi af det såkaldte hanseforbund, en multinational handelsalliance som havde kontorer i mange byer, deriblandt Bergen. Men hvor de fleste hansebyer og -kontorer måtte lukke i løbet af 1500-tallet, bevaredes et hansekontor i Bergen helt til 1768. Kontorbygningen og dens nærmeste omgivelser er i dag indrettet som et storslået bymuseum.

Links

Tekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 15. marts 2004. Tilrettelæggelse: Webmaster.