Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Jyllandsgade

Jyllandsgade
Jyllandsgade. Juni 2004.
Foto: Rane Knudsen.

Jyllandsgade

Gaden er opkaldt efter landsdelen Jylland.

Gadens beliggenhed
Jyllandsgade ligger i Alderslysts øgadekvarter.

Gadens længde
Vejen er 368 meter lang (kilde: Vej- og Trafiksektionen, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Vejen er præget af lavt etagebyggeri og enkelte byvillaer.

Gadens historie
Vejen har haft dette navn siden 1969. Før da hed den Pile Allé. Da der i nærheden lå en Danmarksgade, fik alle nord-sydgående veje i kvarteret navn efter danske øer og landsdele. Jyllandsgade og Danmarksgade er de to eneste af disse veje, der ikke har navn efter øer.

Jylland er Danmarks største landsdel, og den eneste del af Danmark der har landforbindelse med det europæiske kontinent. I gammel tid var Jylland sæde for de danske konger. Ved Viborg blev tronprætendenter udråbt til konger, i Jelling havde kongerne Gorm den gamle og Harald Blåtand deres residens, ligesom oldtidens eneste danske storby, Hedeby uden for Slesvig. I dag findes på stedet det store vikingemuseum Haithabu (tysk for Hedeby).
Med årene er Jyllands betydning svundet kraftigt ind, hvilket dels skyldes Københavns grundlæggelse i middelalderen, dels sandflugten der fra ca. år 1500 forvandlede store dele af landsdelen til uopdyrkelig hede.
I 1800-tallet "genopdagede" man Jylland, ikke mindst gennem Steen Steensen Blichers skrifter. Efter katastrofen i 1864, besluttedes det at kompensere for landetabet ved at genopdyrke Jyllands øde områder. En central person i denne beslutning var Enrico Dalgas.

Værd at læseTekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 1. juli 2004. Opdateret 21. april 2006. Tilrettelæggelse: Webmaster.

Opdateret d. 27.7.2004