Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Eidervej

Eidervej
Eidervej. April 2004.
Foto: Rane Rørdam Knudsen.

Eidervej

Gaden er opkaldt efter floden Ejder i Sydslesvig.

Gadens beliggenhed
Eidervej løber fra Kærsgård til Hvinningdal.

Gadens længde
Vejen er 3012 meter lang (kilde: Vej- og Trafiksektionen, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Vejen har en mængde sidegader. Omtrent midtvejs i forløbet ligger Hvinningdalskolen. I den vestligste ende munder Eidervej ud i Jordkærvej.

Gadens historie
Området omkring Eidervej har været beboet siden forhistorisk tid. I 1988 fandt arkæologer fra Nationalmuseet således spor af en landsby fra 300-tallet ved den nuværende Eidervej. Den nuværende bebyggelse er dog selvsagt langt yngre. Det meste af den lange vej var oprindelig en del af Hesselhøjvej, men omkring 1970 blev denne lagt sammen med Eidervej. En vejstump, der blev til overs ved delingen, kom til at hedde Kollundvej. Eidervej har også sidenhen, fra begyndelsen af 1990'erne, opslugt den østlige del af Jordkærvej. En lang række sidegader opstået omkring Eidervej. Hvinningdalskolen åbnede i 1977.

Ejderen blev i gamle dage betragtet som Danmarks sydgrænse. Under de dansk-tyske krige i midten af 1800-tallet blev udtrykket "Danmark til Ejderen" ofte anvendt. Navnet Eider eller Ejder skal oprindelig have været Ægidyrr eller Egis-dor, det vil sige Ægirs dør. Man må have troet at havjætten Ægir boede der. Der er således ikke kun geografisk samhørighed mellem Eidervej og Ægirsvej, men også sproglig.

Værd at læse

Tekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 24. maj 2004. Tilrettelæggelse: Per Hofman Hansen.