|
Jørgen Nielsen
Brev fra Julius Bomholt af 8. maj 1944
Ved bibliotekar Agnete Bang
Kære Jørgen Nielsen!
Jeg skelede en Overgang efter Dødsannoncerne, men nu er det forbi med den Bekymring, og inderst inde har jeg ikke troet, at du vilde miste Taget i Tilværesen. Nej. Det er en eller anden uforklarlig Fornemmelse ( jeg har det med Fornemmelser), der siger mig , at du langsomt bliver Jørgen Nielsen igen og kommer til at skrive for den af Krigen gennemtampede Generation.
Har jeg beskyldt dig for Selvmedlidenhed? Det tager jeg i mig igen og afleverer en uforbeholden Undskyldning! Jeg husker ikke klart, hvad jeg skrev, men jeg ved, at jeg mange Gange, naar jeg har sendt dig en venlig tanke, har tænkt, at Selviagttagelsen (med alt hvad den rummer), et uundgaaeligt element i forfatterens Metier, er som Bly om Benene, naar en Nervesygdom sætter ind.
Hvad er fysisk Aarsag i en Nervesygdom - og hvad er psykisk? Det psykiske spiller sikkert en betydelig Rolle. Og alle mine Fornemmelser siger mig, - (der er igen disse Fornemmelser), at det er nødvendigt, såvidt muligt, at komme ud af selvrevsningen. Og at leve med de Mennesker og de Ting, der er omkring én.
Hver lille Selvforglemmelse er et Plus.
Der sidder et eller andet Sted i vort Væsen en Satan, der vil tage Lidelsen til sig, [ulæseligt ord..]. Selviagttagelsen, - og bestandigt vil beføle det syge Sind. Forvandle Sygdommen til Drama. Er det bare mig, der har det saadan? Maaske er det bare mig…
Der er noget vidunderligt fint i din Kunst. Selvom Himlen en Foraarsdag er overtrukket med Skyer, kan Luften alligevel være fyldt med Lys og Luften være bevægende karsk. Der er noget, der kommer fra dit eget sind, noget urørt og levende, - og det vil faa Magt igen. Det er godt, at Novellerne kommer. Hvis du har Taalmodighed, vil Kræfterne komme igen - og forvandle sig i Kunst.
Din aldeles fremragende Kronik* i "Socialen" viser, at et Foraar er paa Færde.
Hilsen til dig og din Viv
Hjerteligst Julius Bomholt
*) Hvem er Dostojevski 5.5.44
Brevet findes i Håndskriftafdelingen, Det kongelige Bibliotek.
|
|