Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Wesselsvej

Wesselsvej
Wesselsvej. Marts 2004.
Foto: Rane Rørdam Knudsen

Wesselsvej

Gaden er opkaldt efter den dansk-norske digter Johan Herman Wessel (1742-1785).

Gadens beliggenhed
Wesselsvej ligger i Silkeborgs midtby. Dermed ligger vejen uden for det regulære digterkvarter i det nordlige Silkeborg.

Gadens længde
Vejen er 88 meter lang (kilde: Vej- og Trafiksektionen, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Wesselsvej er præget af midtbyvillaer, dog med et etagehus i den sydlige ende.

Gadens historie
Lyngbykvarteret opstod omkring 1890, da man åbnede en jerbaneoverførsel ved det Koopmanske Svineslagteri. I mange år var forholdene elendige i kvarteret, hvor flertallet af beboerne var arbejdere og småkårsfolk: vejenes brolægning var mangelfuld eller ikke-eksisterende, gadelygter var der ingen af, polititilsyn glimrede ved sit fravær - undtagen når der skulle pantes for skat eller lignende - og postgangen var meget uregelmæssig.
Med tiden løstes problemerne dog, efterhånden som bydelen voksede sammen med resten af Silkeborg. I dag er der næppe nogen, der kunne finde på at opfatte Lyngbykvarteret som dét uciviliserede Klondyke, det engang var.
Det Koopmanske Svineslagteri lukkede i 2002. I skrivende stund er et kommunalt boligkompleks, Koopmans Gaard, under opførelse på den gamle slagterigrund.

Johan Herman Wessel huskes især for skuespillet for skuespillet Kierlighed uden Strømper og det ofte citerede digt "Smeden og Bageren".
Wessel var en berømt og berygtet figur på de københavnske værtshuse, hvor han ofte brillerede med sin evne til at improvisere digte frem. Hans livsholdning synes at kunne læses af et gravskrift, han skrev over sig selv:

Han aad og drak, var aldrig glad,
Hans Støvlehæle gik han skieve;
Han ingen Ting bestille gad,
Tilsidst han gad ei heller leve.

Værd at læse


Links
Tekst: Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Publiceret 1. marts 2004. Tilrettelæggelse: Webmaster.