Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Nordisk mytologi

Nordisk mytologi

Ordforklaring til gadenavne fra den nordiske mytologi

Gader med navne fra den nordiske mytologi ligger i Hvinningdal.
Et par navne fra gamle danske sagn er også med i navnegruppen - de står i kursiv.

Asgårdsvej
Asgård var gudernes bolig. Her levede aserne (guderne) og her lå borgen Valhal, hvor Odin
(se Odinsvej) residerede.

Adilsvej
Efter den svenske sagnkonge Adil, der var gift med Rolf Krakes mor, Yrsa. (se også Rolf Krakesvej).

Baldersvej
Den nordiske gud Balder var søn af Frigg og Odin. Hans mor tog alt i verden i ed på ikke at ville gøre ham fortræd, men Loke dræbte ham med en pil lavet af misteltenen, som ikke var taget i ed. (Heraf udtrykket at "tage misteltenen i ed" - at sikre sig hele vejen rundt)

Bjarkesvej
Bjarke er en bersærk i Odins tjeneste. (Bersærkerne er iklædt bjørneskind og angriber med blindt raseri). Han optræder i Saxos skildringer om sagnkongen "Rolf Krake" (Bjarkekvadene)

Frejasvej
Freja betegnes som kærlighedens og frugtbarhedens gudinde samt kvindernes skytshelgen. Freja var søster til Frej, som hun var gift med og som også var frugtbarhedsgud.

Fyllasvej
Frugtbarhedsgudinde.

Heimdalsvej
Heimdal var den gud, der vogtede gudernes bolig ved broen Bifrost ("den dirrende vej", som forbinder Midgård og Asgård. Heimdals gjallerhorn skulle lyde ved Ragnarok (Jordens undergang), så hele verden kunne høre det. Han boede et sted, der kaldtes Himmelbjerg. (der er næppe forbindelse til det lokale Himmmelbjerg).

Huginsvej
Hugin var den ene af aserguden Odins to ravne. De skulle holde øje med alt, hvad der skete i verden. Den anden ravn var Munin.

Gefionsvej
Gefion fik ifølge sagnene fire sønner med en jætte. Hun forvandlede dem til okser og med dem pløjede hun Sjælland ud af Sverige. Således opstod den største svenske sø Vänern. (I København findes det kendte Gefionspringvand.)

Gimlevej
Gimle var i en hal i gudernes himmel - en bygning med gyldent tag. I Gimle skulle de gode efter Ragnarok (jordens undergang) leve evigt lykkelige.

Lokesvej
Loke var i den nordiske mytologi den onde gud (jf. udtrykket "at så lokesæd). Han var far til dødsgudinden Hel samt Fenrisulven og Midgårdsormen, som guderne kæmpede med i Ragnarok. Loke dræbte den milde gud Balder.

Midgårdsvej
Midgårdsormen omspændte hele jorden, men Thor dræbte ormen ved Ragnarok.

Mimersvej
Mimer er i den nordiske mytologi den jætte (gudernes modpart), der bevogtede visdommens brønd. I øvrigt pantsatte Odin sit ene øje for at få lov til at drikke af brønden. Derfor fremstilles han som enøjet.

Odinsvej
Odin var i den nordiske mytologi asernes hovedgud, gift med Frigg. Han var visdommens gud og havde for sin visdom sat sit ene øje i pant hos Mimer. Han var også dødens, kampens og sejrens gud. Hans hjemsted var Valhal, som man bragte de faldne til.

Reginsvej
Regin var en central person i den nordiske mytologis skildring af Vølsungerne. Regin var en dværgagtig smed og hjalp helten Sigurd med at dræbe sin bror, der havde taget skikkelse som en slange. Den vogtede over en guldskat.

Rolf Krakesvej
Rolf Krake var ifølge sagnoverleveringen en dansk konge, der boede i Lejre ved Roskilde. Han har søn af Yrsa og sin egen morfar Helge. Saxo beretter om Rolf Krake i Bjarkekvadene.

Skjoldsvej
Skjold var ifølge sagnhistorien Danmarks første konge med sæde i Lejre ved Roskilde. Han var stamfader til skjoldungerne Hroar, Rolf Krake og Harald Hildetand. Der er ingen videnskabelige beviser for, at de har levet.

Sleipnersvej
Sleipner er ifølge nordisk mytologi navnet på Odins ottebenede hest.

Thorsvej
Thor er den mest kendte af de nordiske guder. Der er mange historier om Thor, hans hammer og kampen mod jætterne (gudernes modparter).

Trymsvej
Trym var jætte i nordisk mytologi. Det var ham der stjal guden Thors hammer. Thor fik dog sin berømte hammer tilbage ved en snedig list: Han forklædte sig som Freja, som Trym vil have til brud for at give hammeren tilbage.

Udgårdstoften
Udgård var ifølge den nordiske mytologi jætternes hjemsted. Her regerede Loke, som var Thors værste fjende. Sagnene fortæller om Thors besøg i Udgård.
Udgårdsvej - se Udgårdstoften
Udgårdsvænget - se Udgårdstoften

Valkyrievej
Valkyrierne var kvinder, som udvalgte de mænd, der skulle falde i kamp og derved gøre sig fortjente til at komme til Odins Valhal. (se Odinsvej)

Ægirsvej
Havjætten Ægir, herskede over havet. Han boede under havet i gyldne sale og var gift med Ran. Hun fangede de druknende og spærrede dem inde.

Links til nordisk mytologi - se Bibliotekernes Netguide

Til toppen af siden


Publiceret 1. november 2002. Opdateret 12. januar 2006. Tilrettelæggelse: Jytte Bak. Webredaktøren.