Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Godthåbsvej

Godthåbsvej

Godthåbsvej
Godthåbsvej. Fotograf: Aksel Skov. (Lokalhistorisk Arkiv, nr. 1989/65-B9).

Godthåbsvej var en af de gader, der var afsat på den byplan, der var lavet før handelspladsen Silkeborg blev oprettet. Den skulle skabe forbindelse fra hovedgaden Østergade til prammenes ladeplads ved Langsø, og da der i 1854 kom dæmning over Langsøen, blev vejen forlænget og fik navnet Viborgvej. Ved indlemmelsen af Alderslyst i 1941 fik den navnet Godthåbsvej efter bryggeriet på gaden. Viborgvej (Godthåbsvej) gik fra Østergade og i et sving hen forbi Andelssvineslagteriet, der lå hvor Kvickly nu er placeret, til Viborgbroen. Oprindelig gik vejen indenom slagteriet, mellem denne og Reimar Nielsens daværende tømmerplads, men efter en opfyldning mellem slagteriet og søen, kom vejen til at gå på det nye areal.

Navneændringen for Godthåbsvej skete på nogenlunde samme tid som den nye, store vejforbindelse til nordre bydel blev etableret. Chr. 8. Vej videreførtes over tomten af det tidligere Hotel Silkeborg og udbygningen af den tidligere Viborgvej.
Herved blev Chr. 8. Vej hovedfærdselsåren mellem bydelene, og Godthåbsvej blev sekundær og reduceret til strækningen fra Østergade til Chr. 8. Vej. Indtil slagteriet blev nedlagt i 1974 var der en rest af den gamle vejføring forbi slagteriet.
Skatte- og adressebøger kender kun benævnelsen Viborgvej og Godthåbsvej, men ifølge matrikelkort har gaden også i en periode, som ikke har kunnet indkredses, heddet Gasværksvej.

Til toppen af siden


Publiceret 1. november 2002. Tilrettelæggelse: Jytte Bak. Webredaktøren.