Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Borresøvej

Borresøvej


Borresø 1949. Borresøvej løber i forgrunden venstre fra Julsøvej ned til Borresø. Fotograf: Ukendt. (Lokalhistorisk Arkiv, nr. 2628).

Navnet på søen Borresø kan have sin oprindelse i sagnet om en borg på en af øerne i søen - de såkaldte Paradisøer. Forleddet kan imidlertid også henføres til ordet "borg" i betydningen "befæstet gård", eller "tilflugtsborg", således at søen har navn efter en gård tilhørende en befæstet gård i Virklund, hvor Århusbisperne havde en hovedgård.
I øvrigt betyder forleddet i Virklund fæstning eller vold.

Nært knyttet til navnet Borresø er Borgdal eller Borgedal og dermed også Borgdalsvej. Lokalt har man altid udtalt Borgedal med tryk på dal, og forstavelsen har man også altid hørt som "borre", hvorfor de fleste er af den opfattelse, at navnene Borgedal og Borresø begge relaterer sig til søen Borre. (Borgedal har altså ikke noget med en borg at gøre). Borgedal skulle derfor være dalen, der fører til Borresø fra landsbyen Hårup, sådan som det også er tilfældet i dag, hvor forlængelsen hedder Tyttebærvej. For år tilbage har de lokale beboere således forgæves forsøgt at overbevise kommunens gadenavngivere om at de ved navngivningen tog fejl. Derfor skurrer det fortsat i de lokales øren, når de hører folk udtale navnet som det staves på vejskiltet Borgdalsvej.

Til toppen af siden


Publiceret 1. november 2002. Opdateret 3. december 2005. Tilrettelæggelse: Jytte Bak. Webredaktøren.